Пленковић о нападу у Книну: Дело појединца, а не клима у друштву

Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да је напад на Србе у кафићу у Книну за најоштрију осуду, али, ипак, оцењује да је реч о чину појединца а не о клими у друштву која подстиче насиље.

Пленковић оцењује да је реч о делу појединаца које треба санкционисати.

"Оно што радимо ми као Влада је управо обрнуто, смањити поларизацију, смањити искључивост и ићи против оних снага које хоће тензије у друштву, а таквих је доста", додао је Плленковић, преноси хрватски сервис регионалне телевизије Н1.

Истиче да треба санкционисати починитеље таквих дела и да је то најбоља порука и решавање проблема.

"Увек има оних који су девијантни. Не дај Боже да је то правило, то би била јако забрињавајућа околност у Хрватској. Зато сам рекао да мањине треба да буду део парламентарне већине у Хрватској, да остварују своја права. То за већински народ није проблем, него плус. Ако штитимо права мањина, лакше ћемо се залагати за права наших мањина у тим земљама", рекао је Пленковић.

Коментарисао је и то што је слика Анте Павелића пронађена у вили бившег министра управе, Ловре Кушчевића, оценивши да је то лоше.

"Изненадило ме то, нисам могао да верујем", рекао је Пленковић.

Јандроковић очекује хапшења осумњичених

Председник Хрватскога сабора Гордан Јандроковић осудио је напад код Книна, наводећи да очекује да ће полиција пронаћи починиоце и да ће они бити најоштрије кажњени.

"Наравно да тај напад треба осудити. Очекујем да ће полиција пронаћи починиоце и да ће бити најстроже кажњени, рекао је Јандроковић новинарима након годишње конференције хрватских амбасадора, генералних конзула и војних аташеа.

Јандроковић се, како преноси Хина, није сложио с оценом СДСС да се у друштву ствара клима која омогућава да се такви напади догађају.

"Не бих се сложио с том оценом. Оно што могу рећи је да постоје људи који живе од политичког радикализма и екстремизма и постоје они који подстичу такву атмосферу, али то свакако није доминанта атмосфера у друштву, нити је то расположење које ће већина грађана прихватити", рекао је Јандроковић.

Група маскираних нападача упала је у кафић код Книна и физички напала госте који су гледали утакмицу Црвене звезде, а у тучи је повређено пет особа, као и једно дете.

Након тога, око 22.50 сати у месту Ђеврске, неколико за сада непознатих особа је вербално, а потом и физички, напало власника другог кафића и госте, али нико није повређен.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. авг 2019, 14:43) - Dragan Stajic [нерегистровани]

izgovor

""Uvek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost ..."
Gosp. Plenkoviću: kako to da decenijama unazad u Srbiji nema sličnih "devijacija", kada su u pitanju Hrvati i pripadnici drugih naroda, a u CRO ih ima skoro svakodnevno? Oh, da.... to JESTE vrlo zabrinjavajuća okolnost, na žalost.

(четвртак, 22. авг 2019, 14:37) - anonymous [нерегистровани]

Naprave se ludi i nikom ništa

Pa pohapsite te huligane i osudite ih.A to nećete?!!Ne možete da utvrdite ko su?Au što mi je to nešto već poznato.Naprave se ludi i nikom ništa.

(четвртак, 22. авг 2019, 14:02) - Srbin iz Nemacke [нерегистровани]

Pa nekako puno

tih pojedinaca ima u Hrvatskoj

(четвртак, 22. авг 2019, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

čitam

komentare na index hr o ovom događaju i obični hrvati masovno podržavaju huligane i iskazuju mržnju prema svemu što je srpsko