Представници Срба у Хрватској осуђују напад код Книна

Председник Српског народног вијећа и саборски заступник СДСС-a Борис Милошевић изјавио је поводом напада на госте кафића код Книна да се догодио "још један напад на Србе који је мотивисан искључиво мржњом према националности нападнутих". Напади нису ни случајани ни спонтани, каже Милорад Пуповац. Миодраг Линта оцењује да су у питању напади из мржње.

"Ово лето након смрти Радоја Петковића на Вишкову, напада на ватерполисте Црвене звезде на сплитској риви и напада на сезонске раднике на Брачу имамо још један злочин из мржње, где су нападачи напали и покушали да повреде више особа мотивисани искључиво мржњом према националности нападнутих", написао је Борис Милошевић на Фејсбуку, преноси Хина.

Група маскираних нападача упала је у кафић код Книна и физички напала госте који су гледали утакмицу Црвене звезде, а у тучи је повређено пет особа, као и једно дете.

Након тога, око 22.50 сати у месту Ђеврске, неколико за сада непознатих особа је вербално, а потом и физички, напало власника другог кафића и госте, али нико није повређен.

"Напад маскираних нападача у среду навече у кафићу у Уздољу, општина Бискупија, на групу гостију, међу којима је било жена и деце, је дивљачки и кукавички чин. Ово није навијачки обрачун. Сваки покушај релативизације овог ружног догађаја значи правдање насиља и стајање на страну нападача. Хоће ли производња мржње престати", каже Милошевић.

Лидер Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац сматра да је напад на Србе код Книна који су гледали пренос утакмице Црвене звезде организован и да показује да Хрватска није земља мира и сигурности.

Линта: Напади из мржње на Србе, да реагују стране амабасаде 

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта осудио је два напада на Србе који су се десили у среду увече у Хрватској код Книна оцењујући да су у питању напади из мржње.

Миодраг Линта тражи од делегације Европске комисије и амбасада САД, Немачке, Велике Британије и других у Загребу да јавно најстроже осуде физичке нападе на Србе и захтевају од хрватске власти да пронађу и најстроже казне организаторе и починиоце, наводи се у саопштењу.

"Усташке снаге, које су чиниле 20-так мушкараца са фантомкама на глави и палицама, брутално су физички напали Србе у кафићу "Петко" у селу Уздоље код Книна који су мирно гледали утакмицу Црвене звезде са Јанг Бојсом", навео је Линта у саопштењу.

Он преноси да су нападачи узвикивали: "Јел се Звезда овде гледа" псујући им "мајку четничку и претећи да ће их побити".

"Такође, усташке снаге су исте вечери дивљачки демолирале кафић Тера код Книна и претили Србима уз повике "четници" који су исто мирно гледали утакмицу Црвене звезде", навео је Линта.

Према његовим речима, у питању су два у низу злочина из мржње према Србима којим се шаље јасна порука да преостали Срби нису пожељни у Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

"Скандалозно и срамно је саопштење хрватске полиције у коме стоји да се наведени злочини из мржње квалификују као кривично дело насилничког понашања, наношење физичких повреда и оштећења туђе ствари", оценио је Линта.

Линта сматра и да за два наведена напада на Србе одоговорност сноси актуелна власт у Хрватској која, како тврди, води проусташку политику. 

Он оцењује и да се Хрватска није суочила са својом "геноцидном и злочиначком прошлошћу" и да није одустала од концепта стварања "етнички чисте Велике Хрватске без Срба".

Поред тога, хрватска полиција и правосуђе бројне физичке и вербалне нападе на Србе и бројне манифестације усташтва у претходном периоду никада нису оквалификовали као злочин из мржње, нити су организатори и починиоци тих напада били кажњени, указује Линта, саопштио је Савеза Срба из региона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво