Румунија, убио четворо пацијената у психијатријској болници

Мушкарац који је у суботу увече примљен у Сапока психијатријску установу у румунском округу Бузау због алкохолисаности убио је четворо пацијената металним држачем за инфузију и повредио још деветоро људи. Све жртве су старије особе са дијагностификованом деменцијом.

У тренутку док је пролазио кроз психотичку кризу, осумњичени за четвороструко убиство је металним држачем за инфузију ударао жртве. Три особе преминуле су на лицу места, док су остали тешко повређени, а неки од њих се налазе у коми.

Све жртве су старији људи, којима је дијагностификована деменција. Због тога нису били у стању да се бране, преноси Романија џорнал.

Петоро повређених превезени су у болнице у Букурешту, а једна од жртава превезена је хеликоптером.

Министарство здравља послало је инспекцију у болницу Сапока. Министарка Сорина Пинтеа изјавила је да ће министарство предузети одговарајуће мере уколико се испостави да је дошло до повреде процедура.

Директор менталне болнице Сапока тврди да је једна од дежурних сестара те ноћи била удаљена само 2 метра од одељења у којем су се догодили напади, наводећи да није било времена да особље реагује.

Синдикат: Мањак радника у здравству

Менаџер Вијорика Михаласку рекла је да су у суботу увече дежурали лекар, седам медицинских сестара, три дежурна лица, као и двоје неговатеља који су надгледали опасне психички болесне пацијенте.

Извори у полицији кажу да је нападача савладао полицајац који је у том тренутку био у болници како би учествовао у пријему једног од пацијента у медицинску јединицу.

Нападач, који се налази у притвору има 38 година, незапослен је и из села је Сагеата у Бузау.

У четвртак, 15. августа, добровољно је хоспитализован у Сапока болници због алкохолисаности.

Чланови синдиката "Санитас" наводе да је здравствени систем пати од мањка радника, иако су, како се наводи, много пута због тога алармирали власт.

Тврде, такође, да је медицинским радницима који раде у опасним условима додатак на плату пао са 75 на 50 процената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво