Српски национални савет: Угрожена права Срба у Црној Гори

Српски национални савет Црне Горе указао је да инсистирање тамошњих државних институција на запостављању интереса српског народа и одузимању стечених права може имати тешке последице, како за Црну Гору, тако и за српски народ у њој.

"Српски национални савет Црне Горе позива најзначајније институције држава Црне Горе и Републике Србије да у што краћем року, у међусобном договору, предложе и усагласе однос државе Црне Горе према српском народу који би произлазио из поштовања највиших стандарда који важе за релативно већинске заједнице у државама Европе и света", наводи се у саопштењу.

Саве сматра да су за српски народ у тој земљи престала да важе основна уставна опредељења као што су слобода, мир, толеранција, поштовање људских права, мултикултуралност, демократија и владавина права.

"То се огледа у онемогућавању и ометању изражавања, чувања, развијања и јавног испољавања националне, етничке, културне и верске посебности, као и на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и облежавање националних празника", истиче Српски национални савет у саопштењу.

Додаје да се то односи и на употребу српског језика и ћириличног писма у јавној и службеној употреби, на сразмерну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне самоуправе, и многим другим, како кажу, одузетим давно стеченим правима српског народа.

Према њиховим речима, такав однос изазива неповерење српског народа према државним институцијама Црне Горе, посебно, како додају, у неравноправности и надређености бошњачких и албанских националних заједница према српском народу, "уз сталне провокације државне власти".

"Овакав однос државне власти у Црној Гори представља намеру за постизањем што веће затегнутости и међусобног неповерења између Републике Србије и Црне Горе", сматра Српски национални савет.

Оцењује и да је стратегија политике актуелне власти у Црној Гори да без обзира на могуће изазивање тешких последица створи што повољнији амбијент за асимилацију српског народа у Црној Гори и што већу нетрпељивост грађана Србије према Црној Гори и свима који из ње долазе, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво