Северна Македонија, шест ствари које морате да знате о афери "Рекет"

Северну Македонију потреса озбиљна корупционашка афера названа "Рекет". Главни актери су некадашња ријалити звезда Бојан Јовановски, познат по надимку Боки 13, шефица специјалног тужилаштва Катица Јанева и најбогатији Македонац, Јордан Камчев. Снимци примопредаје новца и разговора међу кључним играчима у овом скандалу додатно су уздрмали правосудни систем у Северној Македонији. Истраге и вештачења о овом случају су у току, али Македонци сматрају не претерано интензивно.

Јордан Камчев, тајкун

Најбогатији Македонац, ако је веровати Форбсу, Јордан Камчев, притворен је у новембру као осумњичени у случају "Империја", али је његов одлазак у затвор остао у великој сенци спекулација о судбини бившег премијера Николе Груевског, који је у међувремену побегао у Мађарску.

На свеопште изненађење, Камчев је пуштен из затвора Шуто Оризаре пре Нове године, што је шефица специјалног тужилаштва Катица Јанева објаснила као личну одлуку донету после обећања адвоката да осумњичени неће побећи из кућног притвора. Почетком јуна, Камчеву је враћен пасош, а његов пут у Немачку додатно је потресао специјално тужилаштво јер је, наводно, одлуку донела Катица Јанева без знања остатка тима из тог тужилаштва.

Боки 13, рекеташ

Бојан Јовановски, ријалити звезда позната по надимку Боки 13, ухапшен је средином јула због изнуде. Приведен је на граничном прелазу према Грчкој, а осумњичен је за рекетирање Камчева, којем је наводно обећао нежнији третман тужилаштва у замену за новац. После Јовановског, ухапшен је и скопски бизнисмен Зоран Милески.

Јовановски се иза решетака нашао пошто се испоставило да је Камчев снимао телефонске разговоре, а некадашња звезда ријалитија му је обећала да ће случај "Империја" бити закључен уколико му исплати осам милиона евра.

У једном од разговора, Јовановски је Камчеву обећао да ће бити пуштен из кућног притвора као и да ће му бити враћен пасош. Колико то мало вероватно било у тренутку када је Јовановски обећао, Камчев је мање од два месеца касније био код куће, а нешто касније је накратко отпутовао из земаље.

Луј Витон, доказ

Јовановски је од Камчева тражио осам милиона евра како би његове везе у специјалном тужилаштву закључиле случај "Империја", али тај новац никада није исплаћен. У каснијим извештајима помињале су се и друге, знатно скромније цифре, па се осам милиона временом истопило на шест, па на четири милиона евра.

Суштински, једини новац који је у овом замешатељству променио власника су милион евра које је Камчев у већ чувеној "Луј Витон" торби 20. фебруара дао Јовановском. Снимак примопредаје објављен је на Јутјубу, а види се како се броје и пакују свежњеви новчаница.

Катица Јанева, шефица специјалног тужилаштва

Велика звезда политичких промена у Северној Македонији и жена која је у значајној мери заслужна за пад власти ВМРО-ДПМНЕ пала је у немилост македонске јавности оног тренутка када је Бојан Јовновски ухапшен на македонско-грчкој граници. У том тренутку, чекала је доношење новог закона о специјалном тужилаштву, сигурна да ће остати на позицији на којој се налазила.

"Све ће бити у реду", рекао је у једном од објављених разговора Јовановски цитирајући наводне речи Катице Јаневе, а полиција је одмах покушала да јој одузме мобилне телефоне како би утврдила ваљаност навода ријалити звезде. То се, међутим, показало много тежим задатком но што се у први мах чинило, јер један од телефона одузет једном од чланова породице девојке њеног сина. Из телефона су, у међувремену, избрисани сви подаци. Вештачење другог телефона је у току.

Према речима друге тужитељке, Лиле Стефанове, Јанева је у априлу рекла да аферу "Империја" треба решити погодбом. Јанева је том приликом наводно рекла и да осумњичени не треба да иду у затвор, већ да плате држави и да се случај закључи. Најављено је да ће о случају "Рекет" сведочити још један тужилац, Бурим Рустеми.

Јанева је почетком јула наредила брисање података из рачунара у специјалном тужилаштву, што је тужилаштво прво демантовало, па после силног притиска јавности на крају баладе потврдило. "Нисам једина која је имала блиске односе са Бокијем 13."

Зоран Заев, премијер

Афера "Рекет" озбиљно је уздрмала владу Зорана Заева, највише захваљујући чињеници да је рад специјалног тужилаштва био главни доказ да је нова власт у Северној Македонији одлучна да се избори са корупцијом. Суштински, од масе случајева које је ово тужилаштво покренуло закључена су свега четири, што је у приличној мери уздрмало поверење Македонаца да су се ствари суштински промениле након одласка Груевског са власти.

Од почетка афере, притисак на Заева је константно растао, па је македонски премијер на крају напросто експлодирао и одбрусио новинарима да неће дозволити да владу сруши "пар криминалаца, сујетан новинар и један п...".

Неколико сати касније, Заев је објаснио да је његова влада "прекинула ранију праксу притиска на медије", те да је од доласка на власт у Северној Македонији значајно смањен број напада на припаднике ЛГБТ популације. "Ако ме је неко погрешно разумео, заиста жалим и због тога објашњавам. Остајем веран вредностима о којима сам говорио и веран вредностима за које сам се одувек борио", навео је Заев.

Афера је драматично подигла тензије на македонској политичкој сцени и суштински прекинула "медени месец" владе Зорана Заева, који је после формирања владе и потписивања Преспанског споразума, којим је окончан скоро тридесет година дуг спор са Грчком око имена Македоније.

Ларис Гајсер, "спољни момак"

"Ла верита", или Истина, је италијански конзервативни лист који је на свом Јутјуб каналу објавио снимке примопредаје милион евра, као и разговоре са Јовановским које је наводно снимио Камчев. Слови за новине блиске Матеу Салвинију, другом човеку италијанске владе и министру унутрашњих послова.

У серији спекулација које су уследиле, десно оријентисани лист не претерано убедљиво повезиван је са интересима ВМРО-ДПМНЕ, те је серија текстова посвећена  рекеташкој афери у Северној Македонији једнако поистовећивана са интересима највеће македонске опозиционе странке.

Главни актер италијанског дела овог случаја је новинар Ларис Гајсер, који је у међувремену објавио серију тектова о стању на македонској политичкој сцени после избијања афере "Рекет".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара