Бура у Црној Гори због концерта у Херцег Новом

Хуманитарни концерт "За наше Косово и Метохију" у Херцег Новом изазвао је оштру полемику владајуће ДПС и опозиционих Праве Црне Горе и Демократског фронта. Министарство културе Црне Горе најавило је пријаву против организатора због, како су навели, истицања симбола других држава, скрнављења званичне химне и политичких и националистичких порука.

И док из општинског одбора ДПС-а у Херцег Новом наводе да је реч о политичком скупу после којег је Србија "све даље и даље", из Праве Црне Горе их питају коме је намењена та порука и са ким се обрачунава "локална квазиелита владајуће странке".

ДПС је у уторак саопштио да је Црна Гора организаторима концерта "добра само кад се из ње скупљају прилози и шаљу ван земље", када се не плаћа порез на "такозване хуманитарне концерте" и када такви концерти служе као параван за политичке сврхе.

Навели су и да "такозвани хуманисти" мисле и да Црна Гора ни данас није своја и независна, док су за певача Влада Георгијева, који је наступао на концерту и између осталог певао и "Тамо далеко", рекли да је "дежурни мрзитељ Црне Горе".

"Логично би било да се саопштењем огласио било ко из Србије, макар и Бећковић Матија да витешки одбрани земљу из које потиче. Зато у одсуству истог, да се не би ћерали, а ћерат ћемо се ако буде требало, тзв. хуманитарним концертом у Новом, Србија више није 'тамо далеко', него све даље и даље", наведено је у саопштењу.

На то је реаговао председник Праве Црне Горе Марко Милачић, који је упитао са ким се обрачунава "псеудо-грађанска локална квази-елита" из ДПС и од кога бране Црну Гору.

Рекао је и да је "Сабор у Херцег Новом прилика да Срби из Црне Горе покажу како се воле и како се чува и брани хуманост и људско достојанство".

Из Демократског фронта поручују да је реакција ДПС "израз беса и немоћи" јер нису успели да "сломе традиционалну Црну Гору", као и да им посебно смета помињање српског народа на КиМ јер је, како наводе, ДПС "једна од послуга великоалбанске политике".

Наводе да су концерти попут тог у Херцег Новом изнад политике и странака и да показују јединство и хуманост, а да ДПС више "никоме не може да продаје причу о угрожености Црне Горе и да себе представља као заштитника државе".

На концерту, који је одржан у оквиру туристичке манифестације "Трг од ћирилице" на Канли кули у Херцег Новом у организацији хуманитарне организације "Делије", између осталих су учествовали и Ивана Жигон и "Косовски Божури".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво