Хрватски суд: "За дом спремни" не сме ни у песми

Високи прекршајни суд у Хрватској донео је правоснажну пресуду којом је извођач песме "Бојна Чавоглаве" прекршајно кажњен због узвикивања "За дом спремни" на почетку песме, преноси Јутарњи лист. Том пресудом, међутим, није кажњен изворни извођач и аутор "Бојне Чавоглаве" Марко Перковић Томпсон, него локални певач из Макарске Марио Росо. У пресуди стоји да, иако је поздрав део уметничког дела, то не мења чињеницу да симболизује мржњу према људима другачије верске и етничке припадности.

У правоснажној пресуди коју је донео Високи прекршајни суд, а чију копију, како тврди, поседује Јутарњи лист, стоји да је поздрав "За дом спремни" коришћен и као службени поздрав усташког НДХ покрета који је настао у фашизму и који је утемељен на расизму.

Тиме, како се наводи, симболизује мржњу према људима различите расе, верског и етничког идентитета.

"Без обзира на жалбене наводе да је отпјевао пјесму на начин како је иста објављена у изворном тексту пјесме 'Бојна Чавоглаве' и која је објављена у Служби заштите ауторских музичких права Хрватског друштва складатеља, окривљеник је могао и требао бити свјестан могућег негативног утјецаја извикивања овог израза и требао се суздржати од таквог понашања", стоји у образложењу пресуде Високог прекршајног суда коју је потписао председник трочланог судског већа Синиша Сењановић.

У пресуди стоји да и поред чињенице да је наведени поздрав део ауторског уметничког дела то не мења чињеницу да "симболизује мржњу према људима другачије верске и етничке припадности, манифестацију расистичке идеологије као и потцењивање жртава злочина против човечности, те да је противан одредби члана 39. Устава Републике Хрватске, који забрањује свако позивање или подстицање на националну, расну или верску мржњу".

"Описано понашање свакако доприноси стварању атмосфере у којој се утјече на јавни ред и мир на начин да се охрабрује друге на изражавање мржње и на насиље, односно ствара латентна опасност, нелагода и узнемиреност код особа које на спадају у већинску етничку или вјерску скупину", наводи се у пресуди.

Казна за извођача, али не и аутора 

Међутим, пресудом, коју је Високи прекршајни суд донeо 13. јуна ове године није кажњен изворни извођач и аутор "Бојне Чавоглаве" Марко Перковић Томпсон, него локални певач из Макарске Марио Росо коју је Томпсонову нумеру с тим поздравом извео у Макарској приликом обележавања 20. годишњице акције "Олуја".

Росо је, након писања листа Макарска кроника о песми коју је отпевао, тврдио да није учинио ништа друго, него отпевао изворни текст "Бојне Чавоглаве" онако како је он регистрован у Хрватском друштву складатеља.

Прекршајни поступак покренуло је Општинско државно тужилаштво, а Прекршајни суд у Сплиту Роса је годину дана касније прогласиo кривим и осудила на новчану казну.

Росо љут због двоструких аршина

Случај је доспео на Високи прекршајни суд захваљујући томе што се Росо жалио на осуђујућу пресуду.

Високи прекршајни суд одбио је Росову жалбу и казнио га новчаном казном од 765 куна ( око 103 евра) и плаћање судских трошкова у износу од 200 куна (27 евра).

"Платио сам казну, није да ме она нешто финанцијски потресла, али сам љут. Љут сам јер су ме казнили ни због чега. Ја особно не мислим да је то увредљив поздрав, али сада не знам како се понашати. Пјевао сам је и ове године на обљетници 'Олује', али без поздрава. Нека кажу је ли та пјесма забрањена или није. Или нека кажу да је не смијем изводити ја, а Томпсон смије", рекао је Росо Јутарњем листу.

За песму "Бојна Чавоглаве" са истим покличем на почетку, Прекршајни суд у Книну ослободио је прекршајне одговорности Марка Перковића Томпсона.

Росо је појаснио како "Бојна Чавоглаве" није на његовом репертоару, јер он пева о сунцу, мору и Далмацији, али да је 2015. отпевао по наруџби организатора, Месног одбора Рапац – Зеленка.

"Ту пјесму сам отпјевао 2015. на тражење свећеника, гвардијана, оног истог који се ове године сликао с Пленковићем у Сињу. Он је пожелио, а ја сам отпјевао", нагласио је Росо.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво