Скопље, крај за сунце Вергине

Македонска влада затражила је од локалних самоуправа да склоне симболе сунца Вергине са свих јавних места, јављају македонски медији. Сунце Вергине је до 1995. године било део македонске заставе.

Сунце Вергине, које се после проглашења независности Македоније налазило на застави те државе, од уторка је непожељан симбол на јавним местима у тој држави.

Влада Северне Македоније наложила је локалним самоуправама да, у складу са ранијим међународним обавезама, уклоне сунце Вергине са јавних места, чиме се суштински завршава процес уклањања симбола око којих су се скоро три деценије спорили Скопље и Атина.

Недуго после проглашења независности, Македонија је на застави имала звезду или сунце Вергине, симбол античке Македоније, који се додуше у плаво-белој комбинацији налази на застави Грчке Македоније.

Тај симбол је 1995. године, под притиском Грчке, замењен македонским сунцем.

Компромисна верзија овог сунца налази се на споменику Александру Македонском у Скопљу и на плочницима неколико градова у Северној Македонији. Последњих година, виђан је само као део сценографије током протеста опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво