Карпентер: Црна Гора да се чува утицаја руског "прљавог" новца

Директор невладиног "Пен Бајден Центра" и бивши званичник Пентагона Мајкл Карпентер каже да је кључна ствар на коју би требало обратити пажњу у Црној Гори утицај, како је истакао, руског прљавог новца.

Карпентер је у интервјуу Гласу Америке рекао да је уочи наредних избора потребно бити у приправности због могућег мешања Русије, али и "руске претње у будућности".

"Можда не покушаја пуча, већ више мешања, различите врсте. Неки случајеви кривичног гоњења оперативаца руске војне обавештајне службе ГРУ, који су учествовали у планирању пуча 2016. године, али и неких црногорских опозиционих политичара, показују да је било много руског 'прљавог' новца у црногорској политици. Ја бих то пажљиво пратио, као једну од кључних ствари која би могла да се догоди и утиче на изборни процес", навео је Карпентер.

Према његовим речима, може бити и других ствари, попут сајбер напада и других врста мешања, због чега би рекао да Црногорци још нису безбедни и требало би да буду приправни уочи наредних избора.

Како каже, дијалог црногорске власти и опозиције је најбоље решење, и када је реч о изборима наредне године, али и реформама које је потребно даље спровести.

"Најбоља ствар за земљу би била ако би могли да се уједине око заједничког националног циља - а то је да се постигне напредак ка чланству у Европској унији и због тога би добро било да обе стране постигну одређени компромис о спровођењу реформи које би биле корисне за земљу у будућности", истакао је Карпентер.

Карпентер је рекао да не зна да ли ће се то догодити, будући да неки чланови опозиције имају веома тврдокорне ставове које не мењају.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи