Док се Хрватска спрема за славље, Срби се сећају жртава и прогона

У Хрватској се наредна три дана обележава Дан победе, Домовинске захвалности и Дан бранитеља низом манифестација и песмом. Централна прослава је у Книну, чија је околина у "Олуји" оставила и бројне цивилне жртве, којих су се данас присећали Срби у Хрватској.

У дану када Хрватска почиње тродневно славље, у околним местима подсећање на страдале Србе. Чланови Српског националног вијећа су истовремено у њима читали изјаву сећања.

Улицама којима ће за два дана хрватски званичници и грађани на централну прославу Дана победе, Срби су пре 24 године бежали пред хрватском војском и полицијом. Неке који то нису желели, трагичне последице "Олује" стигле су у наредним месецима.

Само у два села у околини Книна – Вариводе и Гошић – 16 српских цивила убијено је у августу, али и септембру 1995.

Један од потомака о томе је говорио младима из Србије и Хрватске који "Олују" памте углавном из приче.

"Тог момента је био чин заташкаван. У селу су блокирали да било ко дође, није се могло, полиције је било около. Из Книна су ексхумирани у Загреб и тамо смо након осам година успели да их сахранимо", прича Јово Берић, потомак страдалих у селу Вариводе.

Никола Пухарић из Иницијативе младих из Хрватске сматра да је сваки од злочина почињен током ратова деведесетих – ужасан.

"Потребно је да се изгради култура сећања према жртвама злочина. Зато смо овде, као што смо у другим местима у региону изразили поштовање према жртвама без обзира на националност", напомиње Марко Милосављевић из Иницијативе младих Србије.

Откривају се нови злочини 

Злочина у "Олуји" и после ње, било је и у другим крајевима Хрватске. Да се и данас откривају, сазнали смо у Центру за суочавање с прошлошћу.

Пре два месеца идентификована су тела два брата из личког села Рудопоља, од којих је један био инвалид. У оближњим Дољанима бележе убиство десет цивила, од чега шест старица.

"Ови случајеви показују да је 'Олуја' била великим делом злочин против цивила и то против људи који нису могли да напусте своје домове, болесни, стари, који су сматрали да нема потребе напустити Крајину", сматра Еуген Јовчић из Центра за суочавање с прошлошћу "Документа".

То што за све ове злочине одговорних нема, за наше саговорнике оставља горак укус пред свако славље у Хрватској.

"На неки начин избрисани смо из тог службеног, колективног сећања и протокола. Својом причом настојимо да то надокнадимо", истиче председник СНВ-а Борис Милошевић.

Еуген Јовчић додаје да је несхатљиво како је немогуће да се пронађе мера и заједнички начин обележавања "Олује".

За страдања и протеривања у акцији "Олуја" нема кривих пред међународним судовима. Пред домаћим осуђене су две особе, само једна правоснажно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи