Грабар Китаровићева са председником Израела: Не поричемо своју прошлост

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић борави у посету Израелу, где се састала и са председником Реувеном Ривлином. Једна од тема разговора био је и спор са јеврејском заједницом у Хрватској.

Током приватног састанка Грабар Китаровићева је затражила Ривлинову помоћ у решавању спора између хрватске владе, Града Загреба и Светског јеврејског конгреса и "мале али активне жидовске заједнице" у Хрватској.

Хрватска влада је предложила постављање споменика жртвама Холокауста, а пројекат су преузеле локалне власти у Загребу. Међутим, један део јеврејске заједнице верује да Град Загреб покушава да заташка фашистичку прошлост Хрватске.

Председница Хрватске је, како Индекс преноси, уверила Ривлина да то није случај и да Хрватска не покушава да порекне своју прошлост.

Град Загреб је понудио да се подигне други споменик у складу с оним што јеврејска заједница жели, али та понуда није могла да изглади спор.

Ривлин је рекао да ће учинити све што може како би помогао, али да не може да се меша у хрватске послове.

Грабар Китаровићева је говорила и о Хрватском одбору за реституцију, који је појединцима и заједници доделио имовинску и новчану накнаду, али је навела да то иде преспоро.

Део проблема, како каже хрватска председница, лежи у томе што нема прецизних података о томе колико је хрватских Јевреја убијено и колико њих има право на реституцију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво