Вујановић: Срби у Црној Гори нису угрожени, нека уђу у Владу

Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић наводи да Срби нису ничим угрожени у Црној Гори, те да је то чиста социјална демагогија, преноси РТЦГ.

Филип Вујановић наводи да се очигледно прави "велика граја око позиције Срба у Црној Гори, која се потпуно нереално приказује".

"Нису Срби ничим угрожени у Црној Гори, то је чиста социјална демагогија. Ја мислим да је најбољи модел за помирење у Црној Гори да српске странке уђу у Владу", поручио је Вујановић.

Додаје да је највише за српски народ урадила Народна странка, у колацији "Да живимо боље".

Одговарајући на питање да ли је тачно да је највећи део имовине преписан у власништво СПЦ док је он био на челу Владе, Вујановић је у емисији "Жива истина" рекао да не зна, преноси РТЦГ.  

"Искрено да кажем, ја то не знам. Ја мислим да сви ти уписи који су вршени на темељу неваљане документације правно немају никавог значаја. То што је уписано у катастре, ако није уз ваљан доказ, нема никакве вредности. Ја не знам уопште како су се уписивали, нисам се бавио тиме", објаснио је Вујановић.

Говорећи о томе да ли је његова Влада на било који начин охрабрила уписивање, Вујановић понавља да се извршна власт тиме уопште није бавила, те да је сазнао из медија да су рађене неке прекњижбе, али не зна на основу чега.

"У том времену катастар није био доказ својине, ви сте имали катастарски лист као један од евиденцијских листова некретнине, то није имало никакав посебан значај. Касније ће, тек, катастар добити на свом значају. Ја мислим да то сад нема никаквог значаја. Како је то катастарски евидентирано, нема никакве вредности", рекао је Вујановић.

Бивши председник Црне Горе сматра да је важно што постоји мишљење Венецијанске комисије поводом Закона о слободи вероисповести и да је премијер Марковић мудро поступио кад је позвао Митрополију да се укључи у дораду тог закона.

"Несумњиво је да ће сада сви манастири и цркве бити државно власништво и то није измисила Црна Гора. Ту се Венецијанска комисија наслонила на искуства неких земаља, као што је рецимо Француска", објашњава Вујановић.

Додаје да се ништа неће променити.

"Ништа се ту не мења. Наставља православна митрополија и њено свештенство и митрополит то да користе и неће нико узети манастир и цркве, нити ће кога усељавати. То ће бити државна својина, јер је огроман део тих манастира споменик културе... Не видим да је уопште било потребе да се ствара оваква тензија поводом тога", закључио је Вујановић, преноси РТЦГ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво