Вујановић: Срби у Црној Гори нису угрожени, нека уђу у Владу

Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић наводи да Срби нису ничим угрожени у Црној Гори, те да је то чиста социјална демагогија, преноси РТЦГ.

Филип Вујановић наводи да се очигледно прави "велика граја око позиције Срба у Црној Гори, која се потпуно нереално приказује".

"Нису Срби ничим угрожени у Црној Гори, то је чиста социјална демагогија. Ја мислим да је најбољи модел за помирење у Црној Гори да српске странке уђу у Владу", поручио је Вујановић.

Додаје да је највише за српски народ урадила Народна странка, у колацији "Да живимо боље".

Одговарајући на питање да ли је тачно да је највећи део имовине преписан у власништво СПЦ док је он био на челу Владе, Вујановић је у емисији "Жива истина" рекао да не зна, преноси РТЦГ.  

"Искрено да кажем, ја то не знам. Ја мислим да сви ти уписи који су вршени на темељу неваљане документације правно немају никавог значаја. То што је уписано у катастре, ако није уз ваљан доказ, нема никакве вредности. Ја не знам уопште како су се уписивали, нисам се бавио тиме", објаснио је Вујановић.

Говорећи о томе да ли је његова Влада на било који начин охрабрила уписивање, Вујановић понавља да се извршна власт тиме уопште није бавила, те да је сазнао из медија да су рађене неке прекњижбе, али не зна на основу чега.

"У том времену катастар није био доказ својине, ви сте имали катастарски лист као један од евиденцијских листова некретнине, то није имало никакав посебан значај. Касније ће, тек, катастар добити на свом значају. Ја мислим да то сад нема никаквог значаја. Како је то катастарски евидентирано, нема никакве вредности", рекао је Вујановић.

Бивши председник Црне Горе сматра да је важно што постоји мишљење Венецијанске комисије поводом Закона о слободи вероисповести и да је премијер Марковић мудро поступио кад је позвао Митрополију да се укључи у дораду тог закона.

"Несумњиво је да ће сада сви манастири и цркве бити државно власништво и то није измисила Црна Гора. Ту се Венецијанска комисија наслонила на искуства неких земаља, као што је рецимо Француска", објашњава Вујановић.

Додаје да се ништа неће променити.

"Ништа се ту не мења. Наставља православна митрополија и њено свештенство и митрополит то да користе и неће нико узети манастир и цркве, нити ће кога усељавати. То ће бити државна својина, јер је огроман део тих манастира споменик културе... Не видим да је уопште било потребе да се ствара оваква тензија поводом тога", закључио је Вујановић, преноси РТЦГ.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 27. јул 2019, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Srbija?

Ima li to kakve veze s promjenom granica?

(петак, 26. јул 2019, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Srbi u Crnoj Gori

"Srbi u Crnoj Gori mogu da udju u vladu"? A, ko su to oni drugi?  

(петак, 26. јул 2019, 16:26) - Drmr [нерегистровани]

Komicari

Jel znaju ovi u C.Gori sto sebe nazivaju Crnogorcima,da postaju sve vise komicari.Pozivaju Srbe da udju u Vladu,a sta ste vi Crnogorci, od kuda vi sleteste u C.Goru.?Vujanovicu, proveri kako je se izjasnjavo tvoj djed, ili pradjed, ili te nije briga kako su se oni izjanjavali,bitno je da si ti Crnogorac,ili bolje receno,Milogorac.


(петак, 26. јул 2019, 16:02) - Miomir Maksimcev [нерегистровани]

Ako

se "nista ne menja" kao sto tvrdi, zbog cega donose taj zakon? 

(петак, 26. јул 2019, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

Preslikavanje

Ako mu je ovo neugrozenost onda Crnogorce u Srbiji poceti tretirati na ovaj neugrozeni nacin.

(петак, 26. јул 2019, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Vujke

Zamalo da ti povjerujem Vujke.

(петак, 26. јул 2019, 11:17) - Наставник универзитета [нерегистровани]

Милов верни и "правдени" сарадник

Па било је и вријеме да осим Ђукановића, Марковића и Дармановића, још неко из врха ДПС-а прозбори коју ријеч у корист вође.Вазда је било и биће таквијих људи који су у служби вођи.Мислио сам да је господин Вујановић поноснији и поштенији, да не кажем нешто препреденији и лукавији од Мила и наведене господе.Но, виђе он како прође Свето.Mа није се шалит с вођом.Наравно да су Срби по свим питањима обесправњени.Како рече његова светост Иринеј патријарх СПС - Срби су сада у ЦГ по неким питањима у сличном положају као некада у НДХ (приближан цитат)

(петак, 26. јул 2019, 11:01) - Воронцов [нерегистровани]

Послушници НАТО раде против ослободиоца и творца Црне Горе СПЦ

Како год да зову тај народ (Срби , Црногорци) ради се о истом народу само је ствар за какво се име ко опредељује и какве су му идеје У време када није постојала Црна Гора као држава фактор који је уједињавао тај народ и борио се за његово ослобођење била је СПЦ коју су на тим просторима предводиле владике. И данас ето НАТО и његове слуге хтели би да униште ослободиоца и творца Црне Горе СПЦ. јер су проценили да је СПЦ и данас фактор који ремети намере НАТО као што је некада реметио намере Османлија. ( Само један пример шта би урадио везир скадарски Бушатлија да није било владике Петра 1. и његове борбе на уједињењу народа у борби против освајача)