Заев: Охрабрујем историчаре да заврше посао

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је да његова земља, која је суверена, има право на посебну и независну цркву. Истиче да, заједно са бугарским премијером Бојком Борисовом, охрабрује историчаре да "заврше посао". Каже да је већ постигнута сагласност око историјских ликова попут Свете браће Ћирила и Методија, Светог Наума, Светог Климента, цара Самуила.

Говорећи о односима Бугарске и Северне Македоније, Зоран Заев се дотакао и питања нерешеног статуса неканонске Македонске православне цркве.

"Бугарска православна црква је преузела одлучне кораке у односу на нашу Македонску православну цркву – Охридску архиепископију. Бугарски епископи посећују македонске цркве, а македонски епископи посећују бугарске. Наши грађани који су верници, гледајући добру сарадњу, подржавају ово пријатељство", истакао је Заев у интервјуу за бугарску агенцију БГНЕС.

Заев је рекао да је Споразум о пријатељству и добросуседству, који су Скопље и Софија потписали 1. августа 2017. године, донео веома позитивне резултате за обе земље и ставио тачку на један систем који је "тровао односе између та два суседа".

Споразум са Бугарском, према његовим речима, ставио је крај систему који је био успостављен након 1945. године.

"Историјски факти у вези са нашом заједничком историјом су јасни и од тога нема бежања. Заједничка комисија о историјским питањима Северне Македоније и Бугарске треба да заврши свој посао зато што има моју подршку, као и подршку (премијера Бугарске) Бојка Борисова", нагласио је Заев.

Заједно са бугарским премијером Борисовом охрабрујем историчаре да заврше посао, додао је он.

Каже да је већ постигнута сагласност око историјских ликова попут Свете браће Ћирила и Методија, Светог Наума, Светог Климента, цара Самуила.

"Ми смо потписали Споразум, градимо пријатељство, сарадњу и добросуседство", напоменуо је Заев.

Балкан није "буре барута" 

Говорећи о регионалним питањима, Заев је рекао да Балкан није "буре барута", већ европски регион.

Македонски премијер је указао да је прошлост на Балкану показала шта значи промена граница, смрт, уништење и избеглице.

"Балкан је постао европски. Свако мора да пронађе позитивно решење о проблемима. Ми смо дали пример о томе са споразумима са Бугарском и Грчком. Верујем да ће се и друге земље кретати у том смеру", додао је Заев.

Према његовим речима, Северна Македонија у том контексту подржава решења која ће градити пријатељства и трајан мир, чиме ће се обезбедити већа регионална сарадња и интеграција региона у ЕУ.

"Ово је решење које ће обезбедити сигурност и за Албанце и за Србе, као и за све друге народе који живе на Балкану", закључио је Заев.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 19:36) - FORum LIvii [нерегистровани]

smokvin list

Охрабрујем историчаре да заврше посао
Nije stvar u istoricarima.Istorija je rekla svoje.
Stvar je u politicarima koji pisu neku svoju verziju, stvaraju nove narode , nove drzave , izmisljaju i to zele da im istoricari potvrde.Da pokriju njihove zelje.

(уторак, 23. јул 2019, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

Сви виде шта се дешава, осим македонацанаца!

Можда и неки "македонци" виде, али не могу доћи до речи.

(уторак, 23. јул 2019, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Мрњавчевиће такође

Нек понови градиво!

(уторак, 23. јул 2019, 16:11) - Ravnogorac [нерегистровани]

Bugarska

Bugarska i samo Bugarska,nigde Srbiju da spomene,onda nije ni nista cudno zasto ste priznali fantomsku drzavu Kosovo.Prouci malo Cara Dusana,G.Zaev.