Обележена годишњица победе над Турцима и у Будимпешти

Победа против Отоманског царства током опсаде Београда 1456. године била је највећа победа Мађарске у ратовима против Турака и можда чак највећа војна победа Мађарске у историји, рекао је министар одбране те земље Силард Немет на обележавању годишњице те битке у Будимпешти.

"У бици која је трајала скоро три недеље, Мађарска је бранила не само себе већ целу Европу и хришћански свет", истакао је Немет испред статуе војсковође Јаноша Хуњадија у замку Буда у Будимпешти, преноси МТИ.

Он је додао да је влада Мађарске уверена да је кључ поновног успостављања безбедности Европе заустављање миграција, заштита хришћанске културе и поштовање нација.

Раније данас председници Србије и Мађарске, Александар Вучић и Јанош Адер, открили су у Београду споменик Јаношу Хуњадију, у српском народу познатом као Јанко Сибињанин, на Кеју ослобођења у Земуну.

На данашњи дан пре 562 године војска предвођена Хуњадијем победила је отоманску војску на Калемегдану код Сахат куле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво