Шаровић тражи седницу Председништва БиХ због хрватског нуклеарног отпада

Председник Српске демократске странке и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић тражи седницу Председништва БиХ због због евентуалног одлагања нуклерног отпада Хрватске у близини границе са БиХ. Процене еколошких стручњака да би таквом одлуком било угрожено 230 хиљада људи а хрватско министартво поручује да одлука о локацији још није донета.

Шаровић сматра да се случајеви Пељешког моста и Трговске горе поново морају наћи на седници Председништва БиХ.

"Након потврда из Хрватске да та земља дефинитивно и поред противљења Босне и Херцеговине намерава да гради одлагалиште нуклеарног отпада у Трговској гори на граници у близини Босанског Новог, не преостаје ништа друго него да се то питање, али и питање изградње Пељешког моста поново нађе на дневном реду Председништва БиХ", рекао је Шаровић.

Он је оценио да је, након обелодањивања тих намера, јасно да је било погрешно то што је председавајући Председништва БиХ недавно покренуо ентитетски интерес у Скупштини РС, утврдивши да су закључци Председништва око градње Пељешког моста којим се позива Хрватска да обустави изградњу док се не реше и друга отворена питања са том земљом, деструктивни по интересе Републике Српске, преноси босански портал Кликс.

Шаровић је истакао да је питање одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској гори од огромног значаја за целу БиХ, посебно Босански Нови, Босанску Костајницу и друга погранична места.

Хрватско министарство: Није донета одлука

Власти у Хрватској нису донеле одлуку да ће ниско и средње радиоактивни нуклеарни отпад бити одлаган на Трговској гори у близини границе са БиХ.

У Министарству за заштиту околине и енергетику Хрватске истичу да је наредни састанак Координационог одбора планиран у августу 2019. године, а седница Међудржавне комисије, коју ће организовати, словеначка страна у септембру 2019. године, те да ће о даљим активностима јавност бити правовремено информисана, преносе бањалучке Независне новине.

Хрватска већ две године разматра изградњу одлагалишта нуклеарног отпада на граници са БиХ, а хрватски медији су објавили да је донесена дефинитивна одлука да се иде у тај пројекат, што су демантовале информације из Министарства за заштиту околине и енергетику Хрватске.

Ако Хрватска направи одлагалиште нуклеарног отпада на граници с БиХ биће угрожено 230 хиљада људи, показују прве процене еколошких стручњака.

Велики број насеља и градова у северном и северозападном делу БиХ биће директно угрожен, а посебно Нови Град и приједорска регија.

Хрватска до 2023. године мора да реши питање одлагања нуклеарног отпада из електране "Кршко", а иако Словенија предлаже да то буде локација Врбина, Хрватска не пристаје на то.

Локација на којој Хрватска планира одлагалиште нуклеарног отпада је свега 800 метара од реке Уне, а километар од водозахвата за Нови Град. Из тог водозахвата воду пије више од 15 хиљада грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво