Пуповац: Примењује ли се на Србе у Хрватској политика ванредног стања

Лидер Самосталне српске демократске странке Милорад Пуповац каже да у Хрватској постоје групације које земљу желе да задрже земљу у некој врсти ратног стања, говорећи о случају ћирилице у Вуковару.

Милорад Пуповац је интервјуу за хрватски сервис регионалне телевизије Н1 навео да у вези са питањем ћирилице у Вуковару није реч о проширивању или повећању права, него о томе да су некоме ускраћена права која му законом и Уставом припадају.

"Кад имате такво стање, онда увијек нађете некога тко ће бити дежурни или трајни непријатељ. Тако се то у Вуковару догодило с ћирилицом и са Србима. Док се то не промијени у самој перцепцији хрватске већине, док се не види колико је то ограничење за демокрацију у Хрватској - то ни СДСС, ни ја, ни Срби у Хрватској не могу промијенити", истакао је Пуповац.

Према његовим речима, треба се суочити с чињеницом - или ће бити мирнодопско време у пуном смислу те речи, у којем закони неће бити суспендовани или ћемо рећи – океј, још увек живимо у некој форми ванредног ратног стања, само то морамо објаснити јавности и свету.

"Волио бих знати зашто се у Хрватској према Србима примјењује политика изванредног стања, суспендирају њихова права и одржава мржња", нагласио је лидер СДСС-а.

Како је навео, када би се сва ова питања могла решити изласком из коалиције и ускраћивањем подршке, то би била најједноставнија ствар за којом би могао да посегне.

"Али ја знам да се тиме не би ништа ријешило. Они који воде ту кампању би само ликовали - десничари из црквених кругова, десничари из невладиних кругова, десничари из политичких кругова би само ликовали. Овдје се ради о суптилном процесу борбе за ширење демократског процеса", сматра Пуповац.

Говорећи о смени министара у хрватској влади, сматра да је то добро, али да би било боље да се догодило раније.

"Сада Влада може растерећенија ући у задњу годину и пол дана владавине, посветити се политикама", каже Пуповац и додаје да се мора суочити с трендом нетолеранције која постоји у друштву, као и с спољнополитичким изазовима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. јул 2019, 13:36) - Miloje [нерегистровани]

Nije problem ni u Srbima ni Hrvatima

Dragi prijatelji problem je u vanjskom faktoru onih kojima je u interesu da je nase podrucje nestambilno...Treba prodati avione...tenkove...topove ili sta li vec...u tome je stvar...u tome je veliki biznis...I Srbi i Hrvati dajte se u pamet...Mocnici...velike sile nas eksploatisu u svakom pogledu...oni od nase nevolje zive i to je 100% istina..Razmislite i vi malo..Svako vam dobro i Srbima i Hrvatima i latinici i cirilici...