Ћирилица у Вуковару: Градоначелник јачи од Устава

Врело политичко лето у Хрватској и реконструкцију Владе, прати још једна бура - око ћирилице. Градоначелник Вуковара Иван Пенава против је одлуке Уставног суда да ћирилица добије ширу примену. Подржала га је председница Колинда Грабар Китаровић, док премијер Пленковић позива на смиривање тона.

Необичан, али симболичан потез - тако су поједини хрватски медији тумачили хитан долазак вуковарског градоначелника Пенаве у Загреб. Очекивано, после разговора на Пантовчаку, шефица државе је стала уз Пенаву, који је против шире, службене употребе ћирлице.

"Због тога став градоначелника Вуковара Ивана Пенаве не могу назвати непоштовањем одлуке Уставног суда, него позивом који и сама подржавам да напокон затворимо питања из прошлости и тиме пружимо искрену прилику будућности. Не желим раздвајања или сукобе међу Хрватима и Србима, него позивам на стрпљење и обзир који подразумева прихватање чињенице да Вуковар лечи своје ране", рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Највиши суд у Хрватској одлучио је, између осталог, и да се документи на српском достављају без посебног писаног захтева. То је за Српско народно веће укидање очигледно дискриминаторних одредби. Ипак, упозоравају да остаје право Градског већа Вуковара да сваког октобра расправаља о употреби ћирилице.

"Нажалост градске власти према првим реакцијама одбијају да поштују одлуку и било какав дијалог на тему ћирилице. Њима се јуче прикључила и председница која им је дала подршку. Иако сви морају да поштују одлуке Уставног суда, слагали се с њима или не. То је лоша порука за српску заједницу, али све грађане Хрватске који желе владавину права", каже Борис Милошевић, председник Српског народног већа у Хрватској.

Супротно градоначелнику Вуковара и председници Хрватске Српска демократска странка поручује да ћирилица никога не би могла да повреди.

"Постоји један део грађана Хрватске којем смета поздрав 'за дом спремни'. За њега има места, и полиција га штити, а за једно писмо у минималној употреби, које нигде законом није криминализирано, и председница Колинда Грабар Китаровићи и други тврде да повређују људе који су претрпели ратна страдања", каже Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке.

Премијер Пленковић је чекајући и званично реконструкцију кабинета разговарао са Пенавом. Позвао на смиривање страсти, али и истакао да одлука Суда није обавезујућа.

"Према ономе како сам је ја проучио, ту одлуку Уставног суда, из ње не произлази правна обавеза која би наметала локалној управи на пример постављање плоча на ћирилици. То из те одлуке, дакле, смиримо тон", каже Пленковић.

Потез председнице коментарише и председнички кандидат Зоран Милановић. На друштвеним мрежама поручује Устав и закони док су на снази морају се поштовати. Да ли ће - знаће се на јесен. Последњи пут Градско веће Вуковара о ћирилици расправљало је пре три године. Тада је одлучено да не треба проширивати права, јер би то могло негативно да утиче на суживот у граду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара