Бошњаци незадовољни одлуком о делимичној кривици Холандије

Преживеле жртве злочина у Сребреници, породице страдалих и представници удрузења жртава незадовољни су данашњом пресудом Вховног суда у Холандији, који је одлучио да је та земља делимично одговорна за смрт 350 муслимана, јула 995. године у Сребреници, тада заштићеној зони Уједињених нација.

За њих је данашња пресуда неприхватљива и најављују наставак утврђивања одговорности Холандије пред међуародним судовима.

Ћамил Дураковић, бивши начелник Сребренице, није крио незадовољство одлуком Врховног суда Краљевине Холандије који је потврдио ранију одлуку према којој је Холандија само делимично одговорна за смрт 350 Сребреничана у јулу 1995.

Дураковић је за портал Кликс рекао да делимична одговорност за смрт не постоји и истиче да Холандија не може рећи да је једним делом одговорна за смрт Сребреничана, а другим да није и да ова данашња одлука није никаква сатисфакција за породице жртава.

"Данашња одлука је један вид исмевања жртава, али је уједно и порука међународне заједнице да се ограђује од одговорности за оно што се десило у заштићеној зони УН. Када је Холандија оптуживана за одговорност за почињени геноцид, она се позвала на имунитет као чланица УН. Ја сам заиста очекивао овакву пресуду јер свет, посебно Холандија, чији је батаљон био овде, није спреман да преузме одговорност", рекао је Дураковић.

Оценио је да се у Холандији ништа није променило од 1995. године када су дан или два након, како је рекао, хорора у Сребреници припадници холандског батаљона славили у Загребу.

Преживели Сребреничанин Адел Шабановић изјавио је да је огорчен данашњом пресудом Врховног суда Краљевине Холандије, који је одлучио да Холандија није крива за смрт само 350 Сребреничана, већ и за бројне друге који су се у лето 1995. године налазили у Сребреници.

Председница Покрета Мајке енклава Сребреница и Жепа Мунира Субашић указала је да је очекивала правилну и праведну пресуду.

"Свако има право на правду па је и ми очекујемо. Ако не будемо добили правду и ако не буде правилно и праведно пресуђено, ми ћемо то схватити као поруку да нам се то дешава зато што смо муслимани. Као што нам се, уосталом, и геноцид у Сребреници десио зато што смо муслимани", казала је Субашићева за Кликс.

Председник Удружења жртава и сведока сребреничког злочина Мурат Тахировић рекао је да "Мајке Сребренице" тренутно разговарају с адвокатима о могућности наставка поступка пред Међународним судом за људска права, односно пред судом у Стразбуру.

Нагласио је да ће се вероватно тај поступак наставити даље, јер жртве сматрају да је, како је казао, Холандија итекако одговорна за злочине геноцида који су почињени у Сребреници.

Чланови породица убијених првобитно су тужили Холандију 2007. године, тврдећи да је та земља одговорна за смрт 350 мушкараца јер су их холандске трупе, смештене тада у Сребреници, протерале из базе УН 13. јула 1995. године знајући да ће бити убијени.

Око 8.000 особа, углавном дечака и мушкараца, како се тврди, убили су припадници Војске Републике Српске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво