Грађани Црне Горе верују СПЦ

Српска православна црква (СПЦ) је институција у коју Црногорци имају највеће поверење, поред образовног и здравственог система те земље, преносе "Вијести".

Грађани имају највише поверења у систем образовања (52 одсто), СПЦ (46,6) и здравствени систем (44,7).

Да треба да постоји само СПЦ сматра 46,6 одсто, док само 4,9 одсто грађана, како се наводи у истраживању ЦЕДЕМ-а, верује да треба да постоји само неканонска ЦПЦ.

Укупно 22,4 одсто сматра да треба да постоје обе цркве, док 20,7 одсто није изнело став по овом питању.

Када је у питању рад Владе, већи је број грађана који нису задовољни радом Владе у односу на оне који су задовољни, У децембру је радом Владе било задовољно 31 одсто грађана, а у јулу 28,8 одсто.

И даље се смањује број грађана који сматрају да Црна Гора иде правим путем и повећава се број грађана који сматрају да Црна Гора иде погрешним путем, преносе Вијести.

Такође, и даље се смањује поверење грађана у политичке институције са 37,5 одсто у децембру прошле године на 34,7 у јулу.

Укупно 58 одсто грађана сматра да Црна Гора треба да буде чланица Европске уније. Ипак, то је умерени тренд пада подршке чланству са 63.3 одсто на 58.2 одсто, преносе Вијести.

Против учлањења у ЕУ је 23 одсто, а 19 одсто нема одређено мишљење.

Смањено је интересовање за НАТО. У ЦЕДЕМ-у наводе да је друштво и даље веома подељено око овог питања. Тренд подршке је умерено негативан.

ЕУ је главни ослонац, али је уједначен и релативно је висок број оних који сматрају да се треба ослањати на Русију и САД. Да се треба ослањати на ЕУ сматра 33,4 одсто испитаних, на САД 23, а на Русију 23,2.

Истраживање је реализовано од првог до 13. јула. У истраживању су учествовала 1.002 испитаника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво