Суд потврдио: Холандија делимично одговорна за убиства у Сребреници

Холандски Врховни суд потврдио је ранију одлуку према којој је та земља делимично одговорна за смрт 350 мушкараца, који су истерани из базе холандског батаљона УН-а 13. јула 1995, након чега су ликвидирани, јавља "Ројтерс".

У одлуци суда је утврђено да су холандски мировњаци могли да дозволе муслиманским мушкарцима да остану у уточишту у бази, и да су их предајом подвргли могућем злостављању или убиству од стране трупа босанских Срба.

Реч је о коначној, правоснажној пресуди највишег судског органа у Холандији, а након жалбе представника породица убијених на закључак по апелацији из 2017. године на истоветну пресуду Окружног суда у Хагу из 2014. године, наводи Кликс.

Тада је Холандија проглашена одговорном за смрт Сребреничана у пропорцији од "30 посто" са закључком како "није сигурно" да би успели да преживе да су остали у бази холандског батаљона.

Том одлуком, Холандија је ослобођена одговорности за страдање мушкараца који нису били унутар базе холандског батаљона стационираног у Поточарима.

Према тој пресуди, Холандија је дужна да исплати одштету породицама жртава. Сам износ одштете није прецизиран.

Истовремено, држава Холандија је поднела жалбу по истом предмету, али са захтевом да се ослободи одговорности за догађаје из јула 1995. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво