Пендаровски: Спор пут Западног Балкана ка ЕУ

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски очекује да његова држава почне преговоре са ЕУ у октобру. Наводи да су урадили све што је од њих тражено и да је сада на потезу Унија, преноси РТЦГ.

Стево Пендаровски је у интервјуу за РТЦГ рекао да није задовољан којом брзином земље Западног Балкана иду ка европској породици, нагласивши да Европа мора да буде одлучнија по том питању.

Северна Македоније је, како каже, њен председник сто процената сагласна са Црном Гором када је реч о визији региона, посебно у делу европске и евроатлантске будућности.

Пендаровског брине што та будућност у последње време бива замагљена, а пут ка европској породици спор и неизвестан.

"Ја се надам да ће то ићи брже. Која је то порука за нас који још нисмо почели са преговарањем. Ако ви преговарате седам година и још нема светла на крају тунела, шта да ја кажем мојим грађанима у Северној Македонији колико ће ово трајати 15 - 20 година", наводи Пендаровски.

Иако се очекивало да Северног Македонија и Албанија отворе преговоре са ЕУ прошлог месеца на састанку челника у Луксембургу одлука је одгођена, због, како се могло чути подељености у Унији око тог питања.

"Све што су тражили од нас све смо испунили, укључујући и тешке компромисе и сада је на Европи да испуни оно што је обећала", поручио је Пендаровски.

Председник Северне Македоније каже да је веома задовољан односима и сарадњом са Црном Гором.

Наводи да много значи и помоћ коју Црна Гора као пуноправна чланица НАТО-а несебично даје Северној Македонији, која ће постати 30. чланица Алијансе највероватније већ почетком идуће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво