Градоначелник Вуковара: Већа права српске мањине би погоршала односе

Поводом одлуке Уставног суда Хрватске о потреби унапређења права Срба у Вуковару, која се тичу језика и писма, градоначелник тог града Иван Пенава сматра да није тренутак за то, јер се, како је рекао, не може "прећи преко огромне неправде из 1991. године".

Иван Пенава каже да је у Вуковару постигнут задовољавајући степен комуникације и суживота што је, по његовим речима, угрожено "неразумним" увођењем двојезичних натписа у време владе Зорана Милановића.

Захваливши се Уставном суду на "разумевању за Вуковар", Пенава сматра да су темељне вредности хрватског Устава нарушене, како је рекао, услед "великосрпске агресије на хрватску државу, када су Вуковарци масовно убијани, мучени, понижавани, силовани".

Пенава је на конференцији за новинаре казао да прво треба решити нерешена питања из 1991. године, а тек онда она из каснијих година, попут употребе језика и писма и других, преноси Хина.

"Пустити, заборавити, прећи преко огромне неправде из 1991. не можемо, а неправду можемо исправити праведним односом, праведним казнама и осуђивањем одговорних за оно што нам се догодило", навео је Пенава.

Пенава је оценио да су дијалог и сарадња грађана Вуковара, припадника хрватског народа и српске националне мањине на задовољавајућем нивоу, а да би свако повећање обима права погоршало међунационалне односе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво