Ђукановић: СПЦ се меша у стратешка опредељења политике Црне Горе

Председник Црне Горе Мило Ђукановић сматра да Српска православна црква покушава да од верника у Црној Гори створи поклонике националних интереса државе Србије и то, каже, врло често ради на непримерен начин.

Мило Ђукановић је, у интервјуу за Радио-телевизију Црне Горе, рекао да је важан фактор подељености православног становништва у Црној Гори Српска православна црква.

"СПЦ се не бави пастирским послом у Црној Гори, већ покушава да од вјерника створи поклонике националних интереса државе Србије и то врло често ради на непримјерен начин, бруталним рушењем правног система државе Црне Горе и мјешањем у оно што су стратешка опредјељења државне политике Црне Горе", рекао је Ђукановић.

Епилог, истиче, не види у формирању националне цркве у којој ће Црногорци протеривати Србе.

Коментаришући писмо Васељенског патријарха Вартоломеја, Ђукановић наводи да га је добио недељу дана након што га је објавила Митрополија црногорско-приморска и да га садржај писма упућује на то да је, каже, писано у Црној Гори.

"Црна Гора ће имати аутокефалну цркву" 

Председник Црне Горе модел за превазилажење подела види у формирању Православне цркве Црне Горе, која ће "отворити врата за све верујуће људе православне вероисповјести, а која ће допринети даљој друштвеној кохезији Црне Горе".

"Желим да помогнем да изађемо из овог стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе и из тог пројекта ни најмање не искључујем Митрополију црногорску-приморску и њихово свјештенство и врата су им широм отворена да буду дио овог рјешења, а не да традиционално остану дио проблема", рекао је Ђукановић.

Указује да је "неупитно да је постојала аутокефална Црногорска православна црква, коју је основао тадашњи господар Црне Горе Иван Црнојевић".

Напомиње да бројни историјски документи сведоче о аутокефалности ЦПЦ.

"Аутокефална православна црква у Црној Гори има своју историју и традицију и заиста је неупитно право актуелне Црне Горе да, бавећи се идентитетским питањима и темељећи своју духовност, крене у операцију обнове Црногорске православне цркве", рекао је Ђукановић.

Председник Црне Горе истиче да ни држава није обновљена за годину дана, па тако неће, каже, ни аутокефална ЦПЦ.

"Потребно је направити добру стратегију и ја немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Дакле, Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву", рекао је Ђукановић.

Председник Црне Горе одбацио је оптужбе да власт, потенцирањем обнове аутокефалности Црногорске православне цркве, провоцира поделе како би дуже владала.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво