Инцко не долази на комеморацију српским жртвама, у РС бурно реаговали

Представници Републике Српске оштро су реаговали на изјаву Високог представника ЕУ за БиХ Валентина Инцка да неће присуствовати комеморацији српским жртвама док не престане негирање наводног геноцида у Сребреници и говорити против БиХ, пренео је РТРС. У изјавама се помиње како се тим поступком не признају српске жртве и да се заступају бошњачки политички интереси.

Председник Академије наука и уметности Републике Српске Рајко Kузмановић рекао је да су несувисле изјаве ОХР-а (Канцеларије високог представника) да неће присуствовати комеморацијама српским жртвама док се не престане негирати наводни геноцид у Сребреници и говорити против БиХ.

"То су велике глупости међународне заједнице. Ту се нема шта рећи, то је јасно као дан. Не може се један злочин правдати, а други не, један признати, други не признати. Потребан је једнак приступ", рекао је Kузмановић за Срну.

Председник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић изјавио је да не зна шта у БиХ тражи високи представник Валентин Инцко уколико сматра да су важне само бошњачке жртве, а не и српске.

"Он не зна да је, према попису из 1981. године, у БиХ више било Срба него муслимана. Ако он сматра да 3.200 српских жртава у околини Сребренице није важно, не знам шта тражи у БиХ", рекао је Дукић.

Шеф Kлуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Kошарац изјавио је Срни да је крајње време да високи представник у БиХ Валентин Инцко, "који подржава искључиво бошњачке политичке интересе", напусти БиХ и остави је да се развија у духу демократије и толеранције.

Kошарац је рекао да је то само једна у низу потврда да је Инцко "мегафон бошњачке политике".

Чињеница да су ОХР-у потребни политички услови да би дошли на комеморацију српским жртвама потврђује да је ОХР све време пристрасан, и даље заробљен у пропаганди муслиманске стране и упорно кривотвори истину, оценио је Дарко Младић, син некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Председник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да ОХР треба да оде из БиХ, јер селективним доласком на комеморације жртвама из претходног рата говори да не признаје српске жртве и доприноси још већим поделама у друштву.

"Време је да оду и да се прекине селективна правда. Њима су српске жртве нешто нормално, којима не треба одавати почаст. С друге стране, постали су лобисти и пропагатори посебно бошњачких жртава у свету", навела је Рајилићева.

Шеф Kлуба посланика Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да би многа питања била договорена и решена да је ОХР напустио БиХ.

Стевановићева је рекла да међународна заједница, нажалост, од рата нема једнак приступ жртвама у протеклом рату и није много допринела помирењу у БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво