Додик: Ни Европа више није уверена у причу о геноциду

Ако се у Сребреници догодио геноцид, нема разумног човека који не би пристао на ту квалификацију, изјавио је председавајући Председништва БиХ, Милорад Додик, и истиче да је у питању концепција с циљем да буде исфаворизована прича о страдању Бошњака на том простору а да се потпуно минимизирају српске жртве.

Милорад Додик тврди да је направљен мит о Сребреници око ког се гради национални идентитет Бошњака.

"Kао што Срби имају косовски мит, они праве сребренички јер нема озбиљног народа без мита. То могу да разумем. Ево сада и Европа тражи забрану негирања геноцида. Зашто траже? Па зато што нису сигурни у ту причу. Зашто би се доносио закон о томе? Зато што нису сигурни да чињеницама то могу да покрију", истиче Додик у интервјуу за Глас Српске.

Указује да, ако је био геноцид, нема разумног човека који не би пристао на ту квалификацију.

"Сада се покушава одлукама суда, политичким притисцима, наметнути та квалификација. Kао што су Британци покушали да прогласе Србе геноцидним народом, а Срби изгубили пола популације у прошлом веку. Страшан злочин се десио од неких Срба, али ни Хашки суд, осим квалификације која се протеже по систему већ пресуђеног дела, није никад био тачан у броју страдалих. И сад нама говоре да морамо нешто да признамо. Ето, нећемо", каже председавајући Председништва БиХ.

Прича о Акционом плану за чланство у НАТО-у – камуфлажа 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је војна неутралност БиХ најбоља опција за све у тој држави и да је прича о Акционом плану за чланство у НАТО-у – камуфлажа.

Милорад Додик је рекао да прича о Акционом плану постоји да би БиХ била постепено моделирана, да би нека нова генерација политичара олако завршила то питање.

"Ми уопште не желимо ни да кренемо на тај пут. Може НАТО да то третира како хоће, али одлука органа БиХ о томе не постоји. Зато Бошњаци покушавају да пошаљу тај план, јер како НАТО може да делује према БиХ ако нема тај план", рекао је Додик за Глас Српске.

Српски члан Председништва БиХ је нагласио да странке из Федерације БиХ желе да остане овај Савет министара са подобним министрима из Републике Српске.

"То је њихов главни циљ. Раније је у БиХ постојао консензус о МАП и НАТО-у, али многе ствари су се данас промениле. Нема разлога да ми сада ризикујемо и да се повинујемо одлукама које су раније донесене", истиче Додик.

Поновио је да је за Републику Српску неприхватљив улазак БиХ у НАТО и да је политика Српске политика војне неутралности.

"Нигде не пише да је то законска обавеза. Пише да ће институције БиХ радити на томе. Ево, радимо. Имамо ми неки однос са НАТО-ом, као што је 'Партнерство за мир', има тај програм ИПАП који је у вези са учешћем у мировним мисијама. У томе је и Србија. Али тај национални план за приступање НАТО-у значи да ви, кад кренете, онда не можете назад. Наша скупштина је рекла не и ми немамо потребу да се крећемо на том путу", поручује Додик.

Српски члан Председништва БиХ је истакао да је једна Швајцарска у Другом светском рату успела да остане неутрална.

"Шта је добила Хрватска? Многи други? Kажу добили су безбедносни систем. Од кога ми можемо да будемо нападнути? Србије? Хрватске? Не, овде је безбедносни проблем тероризам. Хипотетички опет, у глобалном сукобу, ако би се десио, нама би најбоље било да останемо неутрални. У противном ћемо бити збрисани. И за Бошњаке је боље да буду неутрални", истиче Додик.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво