Хан и Могерини о годишњици злочина у Сребреници

Висока представница ЕУ спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан оценили су у заједничком саопштењу поводом 24. годишњице злочина у Сребреници да је реч о "једном од најмрачнијих тренутака човечанства у модерној европској историји".

"Данас обележавамо геноцид у Сребреници. То је било пре 24 године. Ипак, ова трагедија нас још увек прогони. Наша срца и мисли су са жртвама и свима онима чији су животи погођени овим трагичним догађајима", истичу Могерини и Хан у заједничкој изјави коју преноси портал Кликс.

Двоје високих европских званичника наводе да постоји сећање, постоји и одговорност да се "учврсти мир и осигура стабилна будућност за све људе који живе у Босни И Херцеговини и широј регији".

"Морамо окончати праксу некажњавања и превазићи наслеђе прошлости. Нема места запаљивој реторици, порицању, ревизионизму или глорификацији ратних злочинаца. Покушаји ревизије историје у Босни и Херцеговини или било где другде су неприхватљиви", наглашавају Могерини и Хан.

С обзиром на то да је Босна и Херцеговина изразила жељу да постане чланица Европске уније, "приоритет је да сви политички лидери у земљи активно раде на промоцији дијалога и поштовања", поручили су Могерини и Хан.

Европска унија ће, како наводе, остати опредељена да подржи Босну и Херцеговину "у успостављању друштва у којем превладавају плурализам, правда и људско достојанство".

Поводом данашње комеморације у Сребреници комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић оценила је да је "сребренички геноцид огледало у којем би требакло да се добро погледају сви Европљани", објавио је портал Кликс.

У Меморијалном центру Поточари код Сребренице ће бити сахрањене још 33 сребреничке жртве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи