Зоран Заев – лажни разговори о стварној политици

Комичар који се представио као председник Украјине обећавао је македонском премијеру да ће му за 100.000 евра "завршити" питање цркве код васељенског патријарха Вартоломеја. Комичар који се представљао као Столтенберг нудио је Северној Македонији убрзано чланство у НАТО-у. А Зоран Заев им је, између осталог, говорио и о Србији.

Мада је Зоран Заев рекао "нико неће политички страдати, ја сам крив", у кабинету премијера у Скопљу вероватно се сада води права истрага – ко није проверавао бројеве телефона, ко није проверавао гласове политичара, како се десило да двојица руских комичара Вован и Лексус убеде Заева да су они Петро Порошенко и Јенс Столтенберг. Kако се десило да са њим причају неколико пута за девет месеци. Укупно – 54 снимљена минута разговора.

Новинар Политике Александар Апостоловски у шали каже да испада да се Заев више чуо са њима него са својом женом.

"Али ту се крије та опчињеност наших лидерчића ако је тамо с друге стране мреже нека позната светска фаца, нарочито ако чују те познате дипломатске фразе које им годе ушима, понашају се тако. А као новинару ми је драгоцено да то чујем, јер вероватно тако изгледају разговори са стварним ликовима који нам кроје судбину", каже Апостоловски.

Новинар Танјуга Митко Арнаудов каже да је Зоран Заев најавио да неће да поднесе оставку, али верује да би оставку требало да поднесу људи из кабинета премијера.

"Заев је рекао да је ово лажна вест, иако није лажна вест, рекао је да је део анти-НАТО кампање, иако су комичари то већ радили са многим другима", каже Арнаудов.

На јучерашњој конференцији за новинаре у Скопљу, Заев је рекао и ово: "Исти преваранти су успели ово да ураде са француским председником Емануелом Макроном, који је мислио да прича са новим украјинским председником Зеленским, преварили су и бившег британског министра спољних послова Бориса Џонсона, успели су да дођу и до Елтона Џона. Жртве су биле грузијски председник Михаил Сакашвили, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, а 2016. и турски председник Реџеп Тајип Ердоган. То значи да сам у добром друштву".

Било је лажних позива политичара у овом региону, али руски комичари имају много озбиљнији приступ. "Замислите, када бих ја назвао Доналда Трампа и рекао – ћао, Доналде, овде Александар", каже Апостоловски.

Три позива за девет месеци

Све је почело у августу прошле године, када су руски комичари окренули број телефона Зорана Заева. Лажни Петро Порошенко, шеф државе која жели у НАТО, пријатељски разговара са премијером земље која има исти циљ.

Лажни Порошенко говорио је да је Украјина спремна да укине визе за грађане Северне Македоније, размишљао да у Македонији, као бизнисмен, отвори фабрику чоколаде, нудио саветнике који би помогли Заеву у борби са опозицијом.

А онда је лажни Порошенко прешао на заједничку историју. Рекао је да су Украјинци потомци Сумера, да је територија Украјине била под Александром Македонским, да би променио и име свог родног града у Источна Македонија.

"Можете ме звати Петар Македонски", поручује лажни Порошенко Зорану Заеву, на шта македонски премијер одговара – "Врло добро".

"Заев, уместо да се грохотом насмеје, и већ тада посумња, рекао је: свакако – читао сам нешто о томе", каже Александар Апостоловски.

"Вероватно је ту могао да посумња, али ми видимо у тим неформалним разговорима да има и доста шаљивог тона", каже новинар Танјуга Митко Арнаудов.

"Сад је био случај у Познању кад је Заев рекао бугарском колеги – ми смо Северна Македонија, али и даље су код нас велике врућине, и можда је зато насео на причу руских комичара", додаје Арнаудов.

Заев о Србији 

Разговори се настављају, лажни Порошенко Заеву каже да ће се за њега заузети код америчких званичника, и у једном тренутку нуди му да га споји са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Ту улогу одлично је одиграо његов пријатељ, други комичар.

"Господине генерални секретару, ви знате да је сарадња са НАТО-ом наш главни циљ и да радимо све да отваримо тај циљ", каже Зоран Заев лажном Столтенбергу.

Саговорници страхују од руског утицаја, а Заев помиње и Србију. "Веома се бојим због овога што се дешава између Србије и Kосова. Kао што знате, они покушавају да промене границе и размене територије, и мислим да ту има руског утицаја, јер желе то да искористе као међународну праксу за неке аспирације које имају, на пример у односу према Абхазији или Kриму", каже Заев.

Лажни Петро Порошенко забринут је јер је "Вучић под утицајем Русије и није толико независан".

Заев: "Да, да, њега контролишу Русија и Путин (Цитат на енглеском – He has control from Russia and Putin), али он такође нема алтернативу осим интеграције у ЕУ, и он мора да буде веома паметан кад је реч о одлукама важним за будућност Србије."

Лажни Порошенко: "У супротном, Бошко, знате тог момка из Двери, он ће преузети власт."

Попуст за аутокефалну цркву

Међутим, најнеповољнији део разговора по Заева је онај о цркви. Лажни Порошенко се нуди да помогне код свог пријатеља, васељенског патријарха Вартоломеја, који је већ доделио Томос о аутокефалији украјинској цркви. Заев захваљује, каже да му је помоћ нудио и Ципрас, кога у више наврата зове Алексис.

Лажни Порошенко каже: "Али морате да знате да је један од услова у мом случају био новац... Ја сам дао донацију лично патријарху Вартоломеју, око 100.000 евра, мислим да је то такође један од услова, који може да вам помогне."

Заев на снимку одговара: "Да, то је веома добро, нема проблема, то је нормално."

Лажни Порошенко: "Због бирократских процедура боље је да му дате у готовини."

Заев: "Да. У реду, биће донација у готовини, наравно, урадићемо то, наравно."

Међутим, Зоран Заев је јуче на конференцији за новинаре рекао да су у једном делу телефонских разговора извршене озбиљне интервенције, после којих се могу извући нетачни закључци.

"Поготово око дела који се тиче неканонске Македонске православне цркве. Тамо сам једино говорио о мом опредељењу да МПЦ добије аутокефалност, за шта се залажем и у земљи, и у иностранству", навео је Заев.

Када је Заев све сазнао?

Први човек НАТО-а Јенс Столтенберг у јуну је био у Скопљу, али нема информација да ли су он и Заев причали о телефонском разговору са лажним Столтенбергом.

Заев и Петро Порошенко нису имали ниједан званичан сусрет.

"Kако су јуче објавили македонски и регионални медији, до јуче премијер Заев није знао да је реч о превари, већ је мислио да је реч о озбиљном разговору, тако да и даље немамо јасну слику о томе", каже Митко Арнаудов.

Заев је лажном Порошенку преко WhаtsApp апликације послао бројеве телефона америчког званичника Веса Мичела и косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Лажном украјинском председнику Петру Порошенку слао је и фотографије Ангеле Меркел. Kада су се последњи пут чули, лажни Порошенко и прави Заев већ су се ословљали са "пријатељу".

Било је то 20. априла, дан пред председничке изборе у Украјини. Лажни Порошенко се жалио да је Владимир Зеленски Путинова марионета, двојица државника су се сложила да је Зеленски популиста. А онда су руски комичари Вован и Лексус на крају тријумфовали.

"Ако он сутра победи, ко је следећи, да ли ће можда следећи председници бити руски комичари Вован и Лексус?“

Ту се завршава снимак разговора са Зораном Заевом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво