Џаферовић: Европске интеграције су будућност региона

Бошњачки члан Представништва БиХ Шефик Џаферовић оценио је да су земље југоисточне Европе оствариле значајан напредак у процесу европских интеграција и чланству у НАТО и додао да је то будућност региона, његове сигурности и напретка.

На отварању самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП), Џаферовић је истакао да је унапређење односа у региону битно због зајединичког деловања на плану миграцијских кретања, борбе против тероризма, оранизованог криминала, илегалне трговине оружјем, сајбер претњи и заједничке енергетске и транспортне политике.

"БиХ је посвећена регионалној сарадњи, политици добросуседства и за решавање међудржавних несугласица мирним путем, уз поштовање начела међународног права. Уз то, БиХ се залаже за дијалог при тражењу обострано прихватљивих решења за сва отворена питања", рекао је Џаферовић.

Према његовим речима, регион се и даље суочава са многобројним изазовима, међу којима, каже, предњачи, мигрантска криза која је у последње две године ескалира на подручју БиХ.

"Суочавање са проблемом мигрантске кризе показало је слабост институционалних капацитета и регионалне сарадње. Ако имамо чињеницу да мигранти на подручје овог региона долазе са териоторије ЕУ, онда је јасно да фокус овог питања не може бити само на непосредној граници ЕУ и БиХ", указао је Џаферовић.

Каже да БиХ очекује од ЕУ да пружи подршку институцијама БиХ како би се ефикасно одговорило на све изаозове које доноси мигрантска криза.

Оно што додатно погоршава мир и стабилност у региону јесу организовани криминал и трговина људима, каже Џаферовић и додаје да је Председништво БиХ разматрало питање сарадње са Србијом и Црном Гором у сузбијању кријумчарења људи.

Каже да се свака нестабилност у региону негативно одражава на социјално-економске прилике, а све међудржаване несугласице успоравају економски развој региона.

"Са неизвешношћу због политичке нестабилности значајан део популације младих одлази у западне земље које су, с друге стране, суочене са демографским дефицитом и недостатком радне снаге", указао је Џаферовић.

Двојно држављанство да би олакшало животе грађанима 

Навео је да економски развој, мигрантска криза и спречавање одласка младих представљају три изазова за земље југоисточне Европе на којем би требало заједно да раде.

Још један у низу циљева, истиче, јесте унапређење сарадње у области правосуђа и владавине права и додаје да у том контексту би требало све земље злочинцима да суде подједнако, јер је, истиче, двојно држављанство је уведено да би олакшало животе грађанима, а не да би се злоупотребљавало.

"Имамо појаву да су осуђеници са двојним држављанствима, у једној земљи осуђени за најтеже облике ратних злочина, а у другој земљи за иста та дела знатно смањује казна након чега се ослобађају... Државе морају направити искорак ради спречавања ове појаве како би сви који су починили кривична дела одговарали за та дела", указао је Џаферовић.

Он је додао и да Западни Балкан није остварио напредак у суочавању са истином о прошлости и обнављању поверења између држава и различитих етничких група.

Наводи да је у протеклом периоду дошло до успоравања и кочења позитивих процеса када је у питању тај аспект сарадње, а на то је, истиче, утицало и непоштовање пресуда међународних судова, негативна и запаљива реторика.

Џаферовић је подвукао да европска перспектива остаје основни покретач реформи на Западном Балакну и указао да су поједине земље оствариле искорак - приступање Црне Горе НАТО-у и потписивање Преспанског споразума између Македоније и Грчке.

Оценио је да је то донело нову енергију региону.

"Регионална сарадња има велике потенцијале и развојне могућности, а последњи пример који то показује јесте изградња ауто-пута Сарајево-Беогад, који је покенут кроз заједничку иницијативу БиХ, Србије и Турске. Иако је потекао на иницијативу ове три земље, овај пројекат имаће значај за цео регион и шрие", подвукао је Џаферовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи