Пронађени поверљиви војни документи

Хрватска полиција у потрази за "топничким дневницима" пронашла више од 10.000 страница докумената, од којих су неки означени као "државна или војна тајна". Полиција претходно привела адвоката Анте Готовине.

У дводневној полицијској акцији потраге за тзв. топничким дневницима и другом несталом војном архивском грађом пронађено је више од 10.000 страница докумената и петнаестак војних мапа, од којих су неки означени као "државна или војна тајна", пише "Слободна Далмација".

Осим документације, у 20 станова, кућа и аутомобила пронађено је и 200 грама експлозива, две ручне бомбе, видео и аудио материјал.

У два дана акције, у којој је учествовала и војна полиција, али и полиција Западно-херцеговачке жупаније обављени су и информативно разговори са 25 особа.

Приликом претреса станова генерала у пензији Рахима Адемија и седморице бивших припадника Хрватске војске полиција пронашла велики број оригиналне документације из Олује, али још нема службене потврде о проналаску тзв. топничких дневника, пише хрватски "Јутарњи лист".

У акцији су прегледани и станови Жељка Хучића, Мирослава Видовића, Едуарда Бутијера, Јоза Рибичића.

Највећи број оригиналне документације Војске пронађен је код Мирослава Видовића и Рахима Адемија, али и у становима других, сазнаје "Јутарњи лист".

Претходно су медији саопштили да је адвокат генерала Анте Готовине Марин Ивановић приведен на информативни разговор због топничких дневника.

Процес против Ивановића

Ивановићу се у загребачком општинском суду већ суди за уништење или прикривање архивске грађе. Његов адвокат Митке Наумовски каже да је Ивановић приведен два дана пре наставка суђења, у петак, кад би пре завршних речи суд требало да саслуша и последњег сведока, адвоката Луку Мишетића, једног од Готовининих бранилаца.

Сам Ивановић суђење сматра притиском на одбрану Готовине, која се због акција полиције одлучила на штрајк.

У име адвокатског тима којем Ивановић помаже у раду Лука Мишетић је рекао да се штрајк неће догодити ако им надлежно судско веће у Хагу буде гарантовало да ће против Хрватске бити предузете одређене мере због грубог кршења права генерала.

Мишетић је у поднеску Хашком суду навео да је акција полиције илегална, јер рачунари садрже тајне податке о процесу и сведоцима које је заштитио Трибунал и да се они се не смеју наћи у "ненадлежним рукама".

Мишетић тврди да има два високопозиционирана сведока из хрватске владе који ће потврдити да је хашки тужилац Серж Брамерц 1. октобра властима у Загребу предао налог у коме пише кога и како истраживати, као и да се морају подићи оптужнице против неких чланова Готовининог адвокатског тима.

Мишетић је написао и да ће понудити сведока који ће потврдити да је Брамерц вршио притисак на државног тужиоца Младена Бајића да дигне оптужнице против чланова Готовининог адвокатског тима.

Акција полиције може се довести у везу с чињеницом да је за 16. децембар у Хашком суду заказана расправа на тему документације коју Трибунал од 2007. године безуспешно тражи од Загреба.

Због несарадње с Хагом Хрватској је у преговорима са Европском унијом блокирано преговарачко поглавље о судству и основним правима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи