Шаћирбеговић остаје у Америци

Пресудом Америчког апелационог суда Мухамед Шаћирбеговић бивши министар спољних послова Босне и Херцеговине не може бити изручен из Сједињених Америчких Држава у БиХ.

Амерички апелациони суд у Њујорку пресудио је да бивши министар спољних послова Босне и Херцеговине Мухамед Шаћирбеговић, оптужен да је присвојио државни новац, не може бити изручен из Сједињених Америчких Држава у БиХ.

Суд је у образложењу одбијања изручења навео да Шаћирбеговића (53) није формално оптужио суд одговарајуће јурисдикције, пренео је прашки Радио Слободна Европа (РФЕ).

Шаћирбеговић је ухапшен 25. марта 2003. године у својој кући у Њујорку на основу међународног налога за хапшење, издатог у Сарајеву, а због злоупотребе положаја и несавесног пословања, због чега је БиХ оштећена за око 2,5 милиона долара.

Неко време је Шаћирбеговић провео у притвору, а Окружни суд у Њујорку пре три године донео је одлуку да САД изруче Шаћирбеговића БиХ.

Амерички окружни судија у Њујорку Барбара Џонс навела је тада у пресуди да је било довољно доказа за Шаћирбеговићево изручење, и то на основу уговора из 1902. између САД и тадашње Краљевине Србије, чија држава наследница је и Босна и Херцеговина, пренео је РФЕ, који финансира Конгрес САД.

Нудио босанским властима сарадњу

Комисија Министарства спољних послова БиХ је 2001. године утврдила неправилности приликом располагања средствима у време његовог мандата.

Шаћирбеговић је још 2006. године Уставном суду БиХ поднео захтев у којем тражи да буде процењено да ли је истрага која се против њега води у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом о људским правима.

Шаћирбеговић је најавио и жалбу Европском суду за људска права. Бивши амбасадор БиХ при УН је у ранијим коментарима изнео како је реч о политички мотивисаном поступку због његових односа са ратним председавајућим Председништва БиХ Алијом Изетбеговићем.

Шаћирбеговић је и у изјави агенцији Ројтерс данас поновио да је више пута нудио босанским властима сарадњу, али је одбијен, као и да је жртва одмазде политичких противника.

Шаћирбеговић је још навео да ова одлука суда за њега представља личну сатисфакцију и олакшање и да му враћа поверење у судство САД.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво