Затворена биралишта у Албанији, опозиција бојкотовала

Биралишта на локалним изборима у Албанији затворена су вечерас, а оцена је да су протекли мирно.Како је пренео АП, први прелиминарни резултати очекују се сутра. Изборе је пратило 150 посматрача ОЕБС-а, 20 посматрача из амбасаде САД и по четворо из италијанске и британске амбасаде.

Портпаролка Централне изборне комисије Дрилона Хоџај на прес конференцији саопштила је да је до 15 часова одзив гласача био 15,5 одсто од укупно уписаних у јединствени бирачки списак, преноси МИА.

На јединственом бирачком списку у Албанији уписано је 3.464.328 грађана са правом гласом, међутим, због миграције, реална бројка је знатно мања.

"Највећи одзив гласача забележан је у Тирани, где је до 15 часова гласало 107.108 грађана, у Фиеру 30.440, Елбасану 27.466, Корчи 13.500, Подградцу 11.265", навела је Хоџај.

Нове оптужбе између Раме и опозиције 

Еди Рама je, након гласања, поручио да су ови избори за Албанију какву желе људи.

"Данас је веома важан дан за Албанију. Верујем да ће овај дан једном и заувек потврдити да нико не може да се поиграва са народом. Суверенитет народа није празна реч и онај ко покушава да одузме суверенитет од народа суочиче се са крајем, неуспехом и срамом. Важно је да се поштује свако право грађанина да гласа или не гласа. Историја нам каже да су ови избори за Албанију какву желимо за сва наша деца", изјавио је Рама.

Исказао је убеђеност да се у Албанији догађа нешто историјско, те да никада интереси једне политичке партије или политички рачуни не могу да буду у судару са националним интересима.

Са друге стране, опозициона Демократска партија која заједно са уједињеном албанском опозицијом бојкотује овај изборни циклус, оптужила је премијера Раму да купује гласове чак и у овој изборној трци где у већини општина јединствени кандидати на гласачким листама су они из владајуће Социјалистичке партије.

Потпредседник опозиционе Демократске Партије Еди Палока на конференцији за новинаре показао видео-снимак на коме се, како је навео, види како се дају паре за куповину гласова од стране, према његовим речим, "структурисане криминалне групе Социјалистичке партије и општине Тиране".

Командоси на терену

Због могућих насилних сукоба за безбедност у земљи били су ангажовани и командоси. Њихов задатак био је да заштите 84 важна објеката међу којима су и амбасаде.

Ангажовано је и око 9.000 полицајаца, припадника граничне полиције док ће око 5. 000 специјалаца за брзе интервенције бити у приправности.

У Албанији се гласало у 61 општини, од којих у чак 35 њих на листи кандидата за градоначелнике и одборнике су представници владајуће коалиције предвођене Социјалистичком партијом Едија Раме.

У преосталих 26 општина постоји више кандидата на бирачким листићима, пре свега представници мањих и мањинских странака.

Пре три недеље албански председник Илир Мета је одложио локалне изборе и то због неучествовања опозиције, али и страха од грађанских сукоба. Међутим, премијер Еди Рама је одлуку председника назвао неуставном и поручио да ће избори бити одржани у заказаном термину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво