РС неће дати глас за независно Косово

Република Српска није дала "глас" да БиХ призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије, рекао премијер РС Милорад Додик. РС то неће ни учинити, док Србија не реши питање Космета, поручио Додик.

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Крагујевцу да тај ентитет није дао "глас" да Босна и Херцеговина призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије и да то неће учинити, све док Србија не реши питање Космета "на овај или онај начин".

Премијер Додик је рекао да је давање сагласности дела међународне заједнице за илегални акти привремених институција самоуправе у јужној српској покрајини, "готово поделило међународне факторе у свету" на оне који то подржавају и оне који мисле да је у супротности са међународним правом.

Након предавања на Форуму за националну стратегију Српско-америчког центра, Додик је истакао да, упркос Дејтонском мировном споразуму којим је РС установљена, неки покушавају да јој оспоре да је конститутивни део БиХ и право да задржи посебан статус.

Према његовим речима, неки сматрају да ни до данас нису решени проблеми настали распадом бивше Југославије, што се најчешће манифестује на питању БиХ, Космета и донекле Македоније, "која има турбулентне међунационалне односе".

Коментаришући да ли би специјалне везе са Србијом могле лоше да утичу на односе са БиХ, Додик је рекао да оне могу само да ојачају односе Србије и РС и додао да је "то ствар која је до сада била на неком забрањеном режиму".

Србија понудила специјалне односе и Федерацији 

Тај однос, објаснио је Додик, између Србије и РС и коришћење права датих у Дејтону 1995. године, данас је рехабилитован на најбољи могући начин и у пракси је потврђено да није било злоупотребе специјалних веза и да "у томе нема нечега што би могло да штети односима унутар БиХ."

У исто време, многи фактори, привредници из Србије, несметано сарађују и са другим ентитетом, Федерацијом БиХ.

"Оно што је специфичност у овом односу је да редовно разговарамо о неким важним питањима, пре свега, за Републику Српску, као што је изградња мостова, школа и других питања", навео је Додик.

Премијер РС је рекао да не мисли да такви односи са Србијом могу бити сметања било коме.

"Србија је понудила специјалне односе и Федерацији, а они су то одбили и то је њихово право", рекао је Додик и подсетио да је РС специјалне везе понудила Хрватској и Црној Гори, да се одговори очекују и да би га радовало да буду позитивни.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво