Џомић: Важна порука патријарха Вартоломеја Ђукановићу

Координатор правног тима Митрополије црногорско-приморске (МЦП), Велибор Џомић, оценио је поруку Васељенског патријарха Вартоломеја председнику Црне Горе Милу Ђукановићу важном, јер, како каже, треба да се зна да Цариградска патријаршија не планира било какве активности које су призивали неки неодговорни људи у тој држави.

Велибор Џомић је оценио да је реч вести која залужује посебно поштовање.

"Ми смо већ месецима уназад говорили и непрестано истицали да ситуација у Украјини и у Црној Гори у црквеном смислу нема никаквих додирних тачака, а данас могу да кажем да и у геополитичком смислу она није идентична. И зато је јако важно да се зна да је цариградски патријарх овим јасно ставио до знања да Цариградска патријаршија нити је планирала, нити планира било какве активности које су призивали неки неодговорни типови у Црној Гори током претходних неколико месеци", рекао је Џомић за Танјуг.

Васељенски патријарх упутио је раније данас поруку Ђукановићу да Васељенска патријаршија неће признати неканонску Црногорску православну цркву на челу са самозваним митрополитом Мирашом Дедејићем, као што је недавно урађено са црквом у Украјини.

"Ова реч и ово писмо које је стигло у кабинет председника Црне Горе Мила Ђукановића, а са којим је јавност данас упозната, је такође једна од оних важних речи која заслужује посебно поштовање и мислим да је јако важно да се схвати да од такозваног 'украјинског сценарија' у Црној Гори неће бити ништа", јасан је Џомић.

Као јако важно Џомић истиче то што се у писму Васељенског патријарха помиње и поштовање канонског поретка али и нови Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

"Показало се да то није никаква, како су је већ неки квалификовали шамарчина режиму у Подгорици. Сигуран сам да су то очиње и пастирске речи, дакле није својствено патријарсима и духовним оцима да се према важним питањима никако другачије односе, осим у духу Јеванђеља, канона и предања цркве", каже Џомић.

Указује да је тако и у овом случају.

"Чак и када та реч неког од пастира буде мало тврђа или мало јача она није реч мржње, она је заправо реч највеће бриге. Цариградски патријарх је овим писмом показао своју бригу и своју пажњу и своју љубав према православном народу у Црној Гори и тако то речито писмо треба посматрати и према њему се односити. Ту речи било би паметно и саветодавно послушати", поручио је Џомић.

Јер, како је навео, сви православни хришћани са великом пажњом слушају реч која долази из Цариградске патријаршије.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 28. јун 2019, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

@Kako sad valja Vatrolomej

Lepo: ocenjujemo postupke, a ne ljude. Dakle, ovo je dobar postupak, a za ukrajinsku je los. Kakav je Vartolomej me ne zanima.

(петак, 28. јун 2019, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

Kako sad valja Vatrolomej

...a kad je bilo u vezi UPC onda drvlje i kamenje!?!?
Kakav cinizam!

(петак, 28. јун 2019, 02:45) - anonymous [нерегистровани]

@Zaboraviste

Pa i da stigne, mislite da ce ga objaviti nesto sto im ne ide u korist? Hoce malo sutra!
Da je pismo u korist Mila davno bi bi bilo objavljeno, ovako nije niti ce a stiglo je u to budite sigurni...

(четвртак, 27. јун 2019, 19:24) - Śold [нерегистровани]

Zaboraviste

Zaboraviste da kažete da nikakvo pismo nije stiglo na Djukanovića niti ga ima sajtu VP.