Заев не може да буде и премијер и министар финансија

Премијер Северне Македоније Зоран Заев повукао је предлог да обавља функцију министра финансија заједно са премијерском функцијом, али је најавио да ће у складу са овлашћењима из Закона о влади руководити Министарством финансија све до избора новог министра.

"Устав и закон о влади омогућавају да премијер буде и министар, али док је отворена дебата у јавности треба да чујемо став Државне комисије о спречавању корупције, опозицију и експертску јавност", истакао је Заев током седнице Собрања на којој се расправља о предлогу реконструкције владе, преноси портал а1он.

Претходно је Државна комисија за спречавање корупције послала обавештење да ће разматрати  предлог премијера Зорана Заева да истовремено буде и министар финансија.

"Треба да се води рачуна да ли постоји сукоб интереса, односно треба да се поштују правила о неспојивости функције која се обавља и поштује Устав и закони", наводи се у саопштењу македонске Антикорупцијске комисије, пренео је исти извор.

У Северној Македонији до сада није било случаја да премијер истовремено обавља и функцију министра финансија.

Министарка одбране и заменица премијера Радмила Шекеринска оценила је одлуку премијера Заева да преузме и Министарство финансија као намеру да се фокусира на економска питања, док македонска опозиција сматра да је двојна функција код Заева преседан, те да не треба да му се омогући "додатно богаћење на леђима грађана".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи