Столтенберг се нада да ће Северна Македонија постати део НАТО у децембру

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изразио је наду да ће ратификација протокола о приступању Северне Македоније том војном савезу бити завршена до децембра, тако да би она могла да постане пуноправна чланица на предстојећем самиту у Лондону, преноси портал а1он.

"Сви савезници су потписали приступни протокол у фебруару након чега је почела ратификација у националним парламентима која иде доста брзо. Било би добро ако се то заврши до децембра када ће се у Лондону састати лидери земаља чланица Алијансе", истакао је Јенс Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а је нагласио да Северна Македонија испуњава стандарде за учлањење у НАТО и поново је похвалио премијере Грчке и Македоније због храбрости исказане у решавању спора око имена.

"Учлањење Северне Македоније у НАТО представља и сигнал да политика отворених врата успешно функционише. Проширење НАТО-а велика је успешна прича која је помогла у ширењу проспреритета, стабилности и демократије у Европи", навео је Столтенберг.

Нови радар који је Алијанса уступила Црној Гори показује да се државе чланице међусобно помажу и истакао да је то разлог, нарочито за мале земље, да буду део НАТО, рекао је Јенс Столтенберг

"Сврха НАТО је солидарност, да штитимо и бранимо једни друге и да помажемо једни другима", рекао је Столтенберг, пренела је РТЦГ.

Како је рекао, подршку не добијају само мање чланице и навео пример великог улагања у инфраструктуру у Пољској.

"То показује да НАТО пружа помоћ инвестирањем у инфраструктуру у многим државама чланицама", рекао је Столтенберг.

На дневном реду сутрашњег састанка министара одбране земаља чланица НАТО-а биће буџетска питања и достизање два одсто од БДП-а за одбрамбене сврхе које земље-чланице морају да достигну до 2024. године.

Министри ће разговарати и о спору с Русијом око нуклеарног оружја.

На састанку ће учествовати и министарка одбране Северне Македоније Радмила Шекеринска.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара