Венецијанска комисија: Промена власништва не сме да утиче на право коришћења верске имовине

Венецијанска комисија објавила је на свом сајту мишљење о црногорском Нацрту закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, са низом препорука за унапређење предложеног законског текста.

Експерти Венецијанске комисије констатују да држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе, али и да мора да предвиди додатне мере заштите у предвиђеним управним и судским поступцима за доказивање права на имовину верских заједница.

У саопштењу Венецијанске комисије, која је тело Савета Европе, констатује се поред осталог да се Нацрт закона бави питањем "наводне нелегалне или злонамерне регистрације неких верских некретнина на име верских заједница током 1990-тих година" и предвиђа поступак који може да доведе до регистрације власништва на име државе, осим ако верска заједница не поседује доказ да је конкретна регистрација у катастру била легитиман изузетак од превладавајућег правног режима према којем верска заједница може да користи имовину, али не и да је поседује.

У саопштењу овог тела се истиче да није задатак Венецијанске комисије да утврђује историјске чињенице и сукцесивне правне режиме за одлуку о правној ваљаности регистрација током 1990-тих на име верских заједница, па је због тога Комисија формулисала препоруке које, како се наводи, треба да разјасне Нацрт закона и уведу додатне мере заштите у процедури која је нацртом предвиђена.

"Штавише, експерти сматрају да Нацрт закона треба да пружи довољно детаља и објашњења како би се задовољио захтев предвидљивости и приступачности", наводи се у саопштењу.

Специјални управни и судски поступак, предвиђени у Нацрту закона поводом доказивања имовинских права, морају да обезбеде правну заштиту која је једнака обичном судском поступку, као и да буду усаглашени са правом својине и правом на правично суђење, напоменула је Венецијанска комисија.

Регистрација својине тек по доношењу коначне судске одлуке

Поред тога, Венецијанска комисија наглашава да регистрација права својине на име државе може да буде учињена тек по доношењу коначне (судске) одлуке и у том смислу сугерише измену члана 63 у Нацрту закона тако да катастар не уписује "право државе на имовину...", већ само захтев државе за регистрацију права на имовину", до окончања судског поступка.

Венецијанска комисија је поздравила изјаве црногорских званичника да пренос верских објеката и земље неће у суштини утицати на њихову употребу, али и напоменула да то не проистиче из Нацрта закона.

"Док ове изјаве представљају важну гаранцију да верске заједнице могу наставити са својим верским активностима у тим зградама, то не произлази из Нацрта закона. Због тога Венецијанска комисија препоручује да Нацрт закона јасно наведе да промена у власништву над верском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине", наводи се у саопштењу поводом мисљења експерата.

Додаје се да држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе земље, укључујући и захтев да свака измена имовине захтева претходно државно одобрење.

Овај закон споран је за Спрску православну цркву и њене вернике, јер прети одузимањем имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе, односно непризнате Црногорске православне цркве.

На седници Венецијанске комисије 20. јуна, чланови тог стручног тела Савета Европе разменили су мишљења са министром за људска и мањинска права Црне Горе Мехметом Зенком о предложеном законском тексту, који је претходно прегледала поткомисија за Основна права, објављено је на сајту Савета Европе.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво