Венецијанска комисија: Промена власништва не сме да утиче на право коришћења верске имовине

Венецијанска комисија објавила је на свом сајту мишљење о црногорском Нацрту закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, са низом препорука за унапређење предложеног законског текста.

Експерти Венецијанске комисије констатују да држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе, али и да мора да предвиди додатне мере заштите у предвиђеним управним и судским поступцима за доказивање права на имовину верских заједница.

У саопштењу Венецијанске комисије, која је тело Савета Европе, констатује се поред осталог да се Нацрт закона бави питањем "наводне нелегалне или злонамерне регистрације неких верских некретнина на име верских заједница током 1990-тих година" и предвиђа поступак који може да доведе до регистрације власништва на име државе, осим ако верска заједница не поседује доказ да је конкретна регистрација у катастру била легитиман изузетак од превладавајућег правног режима према којем верска заједница може да користи имовину, али не и да је поседује.

У саопштењу овог тела се истиче да није задатак Венецијанске комисије да утврђује историјске чињенице и сукцесивне правне режиме за одлуку о правној ваљаности регистрација током 1990-тих на име верских заједница, па је због тога Комисија формулисала препоруке које, како се наводи, треба да разјасне Нацрт закона и уведу додатне мере заштите у процедури која је нацртом предвиђена.

"Штавише, експерти сматрају да Нацрт закона треба да пружи довољно детаља и објашњења како би се задовољио захтев предвидљивости и приступачности", наводи се у саопштењу.

Специјални управни и судски поступак, предвиђени у Нацрту закона поводом доказивања имовинских права, морају да обезбеде правну заштиту која је једнака обичном судском поступку, као и да буду усаглашени са правом својине и правом на правично суђење, напоменула је Венецијанска комисија.

Регистрација својине тек по доношењу коначне судске одлуке

Поред тога, Венецијанска комисија наглашава да регистрација права својине на име државе може да буде учињена тек по доношењу коначне (судске) одлуке и у том смислу сугерише измену члана 63 у Нацрту закона тако да катастар не уписује "право државе на имовину...", већ само захтев државе за регистрацију права на имовину", до окончања судског поступка.

Венецијанска комисија је поздравила изјаве црногорских званичника да пренос верских објеката и земље неће у суштини утицати на њихову употребу, али и напоменула да то не проистиче из Нацрта закона.

"Док ове изјаве представљају важну гаранцију да верске заједнице могу наставити са својим верским активностима у тим зградама, то не произлази из Нацрта закона. Због тога Венецијанска комисија препоручује да Нацрт закона јасно наведе да промена у власништву над верском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине", наводи се у саопштењу поводом мисљења експерата.

Додаје се да држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно наслеђе земље, укључујући и захтев да свака измена имовине захтева претходно државно одобрење.

Овај закон споран је за Спрску православну цркву и њене вернике, јер прети одузимањем имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе, односно непризнате Црногорске православне цркве.

На седници Венецијанске комисије 20. јуна, чланови тог стручног тела Савета Европе разменили су мишљења са министром за људска и мањинска права Црне Горе Мехметом Зенком о предложеном законском тексту, који је претходно прегледала поткомисија за Основна права, објављено је на сајту Савета Европе.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 06:54) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Dzomicu

lepo pise : " Venecijanska komisija: Promena vlasništva ne sme da utiče na pravo korišćenja verske imovine"

(понедељак, 24. јун 2019, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

I pticama na grani je jasno da je ovo pokusaj otimacine SPC, sto ce za rezultat imati i otimacinu srpskih svetinja na Kosmetu a kasnije i u BiH

Kako to da ta venecijanska komisija odlucuje samo o imovini SPC, a katolicke bogomolje i islamske dzamije niko ni da spomene?
I posle neko kaze 'covece ti verujes u teorije zavere', pa kako ovo drugacije objasniti nego jednu spregu ko zna koga sve ne ciji je cilj unistavanja SPC na teritoriji C. Gore, a kasnije i sire. Jos ako na to dodamo cinjenicu da je SPC kroz istoriju bila uvek uz svoj narod, onda sve ovo poprima jos monstruozniju konotaciju, da je otimacima SPC samo pocetak, a da je konacan cilj neutralisanje Srba, asimilacijom pa i silom, cim se resi pitanje SPC....Nazalost drzava Srbija po ko zna koji put cuti i zabija glavu u pesak kao da se ovde raspravlja o stanju pingvina na severnom polu a ne o Srbima i srpskim svetinjama.

(понедељак, 24. јун 2019, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

Hmmm

Drzava Srbija cuti na pokusaj otimacine srpskih svetinja u C. Gori, kao da se radi o ko zna cijim svetinjama a ne srpskim. Nisam pobornik teorija zavere, ali ona mlaka reakcija drzave Srbije na sve ovo navodi me na razmisljanje, da li mozda neki iz Srbije na ovaj nacin kaznjavaju svestenike koji se protive tkz. dijalogu i razgranicenju sa Albancima? Znamo svi da je najveci protivnik tog nazovi razgranicenja niko drugi nego Amfilohije...Ako je zaista to po sredi, onda definitivno imamo veliki problem i kao drzava i kao narod u celini, ocigledno je da u Srbiji neki i dalje misle da su najpametniji, da su Bogom dani da odlucuju o svemu, a da narod pa i crkva koja je uvek bila uz narod nemaju tu previse sta da se petljaju...

(понедељак, 24. јун 2019, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

@ Druge nema! U boj u boj! Brate Srbine! To ti je jedini opstanak! U boj brate srbine!

Ko boj zeli u kuci neka mu bude.Dosta je vise i rata i pogibija.

(понедељак, 24. јун 2019, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Venecijanska bruka

Sa ovakvom odlukom, koja lici na one iz komunistickih vremena, ova komisija bi trebalo da se naziva Venecijanska bruka i sramota. Hoce na silu da otmu od SPC ono sto joj pripada vec 800 godina. To apsolutno nece proci. Vrlo opasne stvari se desavaju od strane ekstremno, ekstremno neodgovornih ljudi.

(понедељак, 24. јун 2019, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

Po Venecijanskom zakonu, drzava Srbija ima pravo da zauzme sve verske objekte i katolicke i muslimanske u celoj Srbiji, naravno i na svojoj juznoj teritoriji Kosovu i da ih da svojim lojalnim gradjanima, prvenstveno SNS-u i Socijalistickoj partiji. Ja se slazem i prijavljujem se za operaciju. Konacno ce doci do oslobodjenja nasih krajeva.

(понедељак, 24. јун 2019, 19:21) - anonymous [нерегистровани]

Money

U pitanju je energija, koju stvaraju ljudi i mosti svetaca, nisu u pitanju zidovi pa kao eto svi mogu da dodju, mogu svi da dodju i na planinu da se popnu ali opet nije to to, dakle ne radi se o zidovima cigli betonu, nego kulturnu duhovnom bicu, ako promeni vlasnika menja energiju, ko bajagi to oni ne znaju nego se bave zidovima....

(понедељак, 24. јун 2019, 19:16) - anonymous [нерегистровани]

ovo

ovo je pitanje za Srbe u CG,...da li će konačno da proglase srpsku Crnu Goru, sa svim institucijama i teritorijom, po uzoru na Republiku Srpsku, ili će za par godina na kućnim pragovima čekati da mole naoružane Šiptare, Muslimane, Milove kriminalce i Hrvate, da im poštede živote. Prilično je jednostavan izbor.

(понедељак, 24. јун 2019, 19:06) - anonymous [нерегистровани]

Anti

srpska agenda, a milo i taj banditski rezim su sluge okupatora.

(понедељак, 24. јун 2019, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

JA

Vrlo jednostavan i resiv problem. PS: maci Mila s vlasti i problem resen!