Потрага за "топничким" дневницима

У потрази за артиљеријским дневницима, хрватска полиција претресла неколико станова и кућа широм Хрватске и Босне и Херцеговине. Полиција претресла и кућу бившег хашког оптуженика Рахима Адемија. Медији спекулишу да је пронађен део тражене документације.

Хрватска полиција претресла је јутрос станове и куће више особа с подручја Хрватске и БиХ у оквиру потраге за топничким (артиљеријским) дневницима, саопштила хрватска полиције. Хрватски медији преносе да је у полицијској акцији пронађен део тражене документације.

Медији незванично сазнају да је реч о становима осам бивших запослених у Хрватској војсци и Министарству одбране међу којима су пензионисани генерал и бивши хашки оптуженик Рахим Адеми, сарадник генерала Анте Готовине, Жељко Кучић и бивши шеф кабинета генерала Петра Стипетића, Мирослав Видовић.

Полиција није саопштила идентитет особа чији су станови претресени, као ни да ли је нешто пронађено.

Адемијев адвокат Чедо Продановић потврдио је новинарима да је полиција била у кући његовог клијента у Сплиту, не желећи да говори о детаљима.

Патроле интервентне полиције око 10.00 часова претресле су кућу Адемија.

Хрватски Интеренет портал "Вечерњи" наводи да је у акцији полиције пронађен део документације за којим се трага.

Лист наводи да је задарска полиција привела Анта Кардума, међутим, он тврди да ни један документ није пронађен код њега, јер своју "биљежницу предао одбрани Анте Готовине".

Полиција је у саопштењу најавила разговоре с више особа за које се претпоставља да располажу информацијама о артиљеријским дневницима из војних акција "Бљесак" и "Олуја" као и о другој архивској грађи која се односи на низ војнополицијских акција током рата у Хрватској.

Дневници власништво државе

Истиче се да су документа власништво Министарства одбране, односно државе.

Уколико буде утврђено постојање елемената кривичног дела уништавања или прикривања архивске грађе, полиција ће о томе обавестити државно тужилаштво.

Полиција наводи да је према до сада прикупљеним подацима утврђено да је постојала команда о прикупљању и архивирању документације која се односи на планирање и извођење акција "Олуја" и "Бљесак" али да спорна документација до данас није пронађена.

Због топничких дневника, поједине чланице Европске уније неће да дају Хрватској зелено светло за отварање преговора у поглављу Правосуђе и темељна права.

Од достављања тих дневника Хашком трибуналу зависи оцена главног тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Хрватске с тим судом.

Брамерц је прошлог четвртка у Савету безбедности УН поздравио нове напоре које улаже хрватска влада у проналажењу несталих артиљеријских дневника, али је позвао на хитно предузимање свих потребних мера да би се довршила свеобухватна и веродостојна истрага о тим документима.

Хашки трибунал од 2007. године тражи од Хрватске артиљеријске дневнике који су кључни за суђење генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво