Додиков кабинет: Косово на Самит на Јахорини позвано као недефинисан субјект са фуснотом

На Самит процеса сарадње југоисточне Европе није позвана "Република Косово", коју БиХ не признаје као државу, него недефинисани субјект Косово са фуснотом, речено је Танјугу у кабинету председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.

Поводом навода да је Додик упутио званични позив Хашиму Тачију да дође на самит Процеса сарадње у југоисточној Европи, из кабинета су поручили да је чланове тог самита позвало Председништво, а не лично Милорад Додик.

Учешће Косова на СЕЕЦП, како указују у Додиковом кабинету, решено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово: Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том решењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фусноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП, и оне које иначе признају Косово и оне које га не признају, наводе у кабинету Додика.

Истичу да на том самиту као гост учествује и ЕУ која, како наводе у кабинету, такође не признаје Косово јер га не признају све чланице и за коју Косово наступа уз фусноту са звездицом, а не као "Република Косово".

Из Додиковог кабинета поручују да Председништво БиХ није позвало никакву Републику Косово, него недефинисани субјект Косово са фуснотом.

"Ми барем у Републици Српској, ако већ не БиХ, признајемо потерницу коју је за Тачијем издала Србија, без обзира што је неки не признају. Али, док је овде, на Јахорини где се одржава Самит по позиву Председништва и у сврху Самита, њему припада пуни имунитет у складу са међународним правом. И тако ћемо га испратити преко границе. А кад нам опет буде доступан и кад не буде заштићен имунитетом, биће ухапшен и по закону спроведен процес екстрадиције Србији", наводе за Танјуг из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се