Митрополија црногорско-приморска негира наводе црногорске владе

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, др Велибор Џомић, рекао је да није тачно да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење на Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори.

Џомић је, у изјави за Радио Светигора, рекао да је, од свега што је објављено у медијима, тачно само да је на Венецијанска комисија разматрала закон.

"Није тачно да је усвојено позитивно мишљење и у питању је најобичнији спин. Усвојено је мишљење, а колико је 'позитивно' довољно говори чињеница да има 23 странице. Јако је важно да знамо да је у питању мишљење које на 23 странице садржи на десетине негативних коментара, критика, обавезујућих упутстава и када га читаоци буду пажљивије читали, када буде објављено у понедељак, видеће о чему се заправо ради", навео је Џомић.

Каже да је уочљива чињеница да је Влада Црне Горе дала саопштење о томе и квалификацију пре него што је Венецијанска комисија усвојила документ.

"Дакле, судећи по овоме, испада да се Влада данас јавила у функцији портпарола Венецијанске комисије, а она то није. Венецијанска комисија општи са јавношћу путем својих саопштења и своје званичне интернет странице. Према мојим информацијама, коначни текст мишљења биће објављен у понедељак на званичној интернет страници Венецијанске комисије", истакао је Џомић.

Каже и да, на основу његових сазнања, нема никаквог једностраног одузимања цркава, џамија, римокатоличких самостана, жупних уреда и друге непокретне имовине која је у својини цркава и верских заједница.

"Подсетићу, интенција члана 62 и 63 и Владе, као предлагача, била је да једностраним пописним актом обришу Митрополију, Римокатоличку цркву, Исламску заједницу и друге црквене и верске субјекте као носиоце права својине и без икаквог поступка, дакле линеарно, компјутерски упишу државу Црну Гору као титулара права својине над вјерским објектима", указао је Џомић.

Међутим, истиче да то није прошло.

"Дакле, кључне одредбе 62 и 63 нису прошле на начин на који је било предвиђено. Показало се тачним оно што смо говорили: без судске и административне процедуре, управно-правне процедуре, која је прописана законом нема прекњижавања црквене и друге верске имовине. То је кључна порука Венецијанске комисије", рекао је Џомић.

Каже да у мишљењу има и позитивних ставова.

"Члан који каже да свако има право на слободу вероисповести, мисли, савести, и ми похваљујемо. И то јесте за похвалу, али оно што није за похвалу то су ове одредбе које су такве какве јесу и видећете у понедељак када буде изашло и објављено мишљење Венецијанске комисије да нема једностраног прекњижавања и одузимања цркава и верских објеката. Влада то није ни експлицитно тврдила у саопштењу, како се види, али видећете да ово што говорим је сушта истина", поручио је Џомић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 21. јун 2019, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

Postovani gospodine Dzombicu,

srdacno vam hvala za ove jasne reci. Rasturili smo se ispod njihovog clanka objasnjavajuci sta rade Srbima, a sta Srbi rade Crnogorcima u Srbiji. U dusi smo bili uzasno razocarani "odlukom" Venecije (anskog), smatrajuci da zaista nema vise niti jedne te medjunarodne istitucije koja nije zatrovana mrznjom prema Srbima. Nadu ne gubimo.

(петак, 21. јун 2019, 22:48) - Mилан [нерегистровани]

...

Злуради господине, Венецијанској комисији црногорска Влада лажира унапред извештај. Сачекајмо понедељак,а то тада да Вам се захвалим што читате изјаву свештеника Велибора Џомића , правника пар екселанс, и што на тај начин показујете да сте ипак жељни истине.

(петак, 21. јун 2019, 22:12) - anonymous Зоран Ћ. [нерегистровани]

@Hehe

Српској православној цркви и свештенству одговара за сада овакав став Венецијанске комисије, али вама "Хехе" и осталим монтенегринима сигурно не одговара

(петак, 21. јун 2019, 20:17) - anonymous [нерегистровани]

hehe

ni ovo se popovima nikako ne dopada , jos nazivaju Venecijansku komisiju lazovom.