Лајчак: Ситуација у БиХ је озбиљна, подсећа на кризу из 2010.

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак,током посете Сарајеву изјавио је да је "ситуација у БиХ озбиљна и да подсећа на кризу из 2010. године, али су њени разлози сложенији".

Лајчак каже да је упозоравао у више наврата и на многим међународним форумима да је потребно више и саосећајније посветити се БиХ.

"Као неко ко познаје БиХ и као уверени присталица ЕУ, апеловао сам на потребу да се интеграција ЕУ врати у фокус пажње. Главни инструмент у том погледу било је мишљење Европске комисије. Очигледно да се то није догодило и чини се да је мишљење ЕК још више поделило народе и политичаре у земљи", рекао је Лачак за Кликс.

Лајчак додаје да жели да верује да ће се отварањем приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом послати јасан сигнал да ЕУ зна ценити оне који то заслужују.

"У случају БиХ такође се мора видети да је за добијање статуса кандидата потребно минимално показати вољу и способност да испуни 14 препорука и закључака ЕК. Ипак, нећу бити далеко ако кажем да изостанак партнера у БиХ, новог Савета министара и функционалног парламента не помаже онима који још увек сматрају политику проширења најјачим и најуспешнијим инструментом стабилизације и трансформације Уније, казао је он.

Одговарајући на питање у којој мери је Европска унија због више криза, а првенствено Брегзита и мигрантске кризе, заинтересована за процес проширења на западни Балкан, Лајчак каже да он осећа да понестаје ентузијаста у вези с политиком проширења у Унији.

"Проширење је покретачка снага политике подршке процеса трансформације и реформи. Ми немамо алтернативу овоме, а међусобно окривљавање због оклевања у испуњењу обећања нам неће помоћи. Ко жели ући у Европску унију, мора проћи болан пут реформе, у томе се ништа није променило, чак ни очекивање одласка првог члана ЕУ" казао је Лајчак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво