Агијус: Прихватање истине је кључно за свако друштво

Негирање и ревизионизам не угрожавају само осећај правде за жртве, њихове породице и друштва у којима живе, него и демократију и правне процесе у ширем смислу, оценио је председник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, судија Кармел Агијус.

Агијус је допутовао у Сарајево где учествује на Четвртој међународној конференцији под називом "Стоп геноциду и негирању Холокауста", коју организују Удружење жртава и сведока геноцида и Удружење Покрет Мајке енклаве Сребреница и Жепа у Босни и Херцеговини.

За њега је то, каже, веома значајан догађај с обзиром на тему конференције, која је посебно релевантна у овом тренутку у региону, а поново ће у БиХ доћи 11. јула, поводом комеморације у Сребреници.

У опширном интервјуу за Радио Сарајево, Агијус наводи да га дубоко забрињава то што, како каже, у БиХ и у Србији, 25 година након почињених злочина, и даље постоји култура упорног негирања геноцида.

То се, каже, јавља у многим облицима и посебно је присутно у политичком дискурсу, медијима, законодавству и образовном систему.

"У овом тренутку се чак чини да неки лидери и неки сектори друштва улажу заједничке напоре како би активно искористили то негирање. Против тога се мора борити. Прихватање истине о ономе што се десило је кључно за свако друштво које жели да разуме себе и догађаје из прошлости, и које истински жели да иде напред", каже Агијус.

Сматра да негирање и ревизионизам не угрожавају само осећај правде за жртве, њихове породице и друштва у којима живе, него и демократију и правне процесе у ширем смислу.

"Мислим да је то у региону тренутно највећа претња помирењу и дуготрајном миру. Борба против негирања није само битка за правду него је од пресудног значаја за безбедну, мирну и напредну будућност", навео је судија.

О пресудама Караџићу и Младићу

Агијус, међутим, није могао да коментарише меритум правоснажне пресуде у предмету против Радована Караџића.

На инсистирање да коментарише пресуду, Агијус каже: "Још једном, не желим да коментаришем меритум пресуде. Међутим, желим да нагласим да судије Механизма и, раније, судије МКСЈ-а и МКСР-а, доносе одлуке искључиво на основу доказа који су им предочени и меродавног права у конкретном предмету".

На питање када се може очекивати пребацивање Караџића у државу у којој ће издржавати казну и у којој држави би је могао издржавати, Агијус каже да као председник Механизма, има одговорност да одлучи где ће осуђена особа издржавати казну.

"За доношење те одлуке не постоји прописани временски рок. Међутим, Правилник о поступку и доказима Механизма предвиђа да се пребацивање осуђене особе у државу у којој ће издржавати казну обави што је пре могуће. Тренутно није познато у којој ће земљи Караџић издржавати казну. Могу вас, ипак, информисати да ће казну издржавати у једној од европских земаља које су потписале споразум с УН у вези с издржавањем казни које је изрекао Механизам или један од судова који су му претходили", навео је он.

Додао је да се у поступку одређивања државе у којој ће се казна издржавати узима у обзир низ информација, које укључују спремност релевантне државе да прихвати осуђену особу, као и мишљење осуђене особе.

На питање када се може очекивати доношење другостепене пресуде у предмету против Ратка Младића, Агијус каже да очекује да ће тај предмет бити завршен и да ће другостепена пресуда бити донесена до краја 2020. године.

Агијус је почетком године преузео функцију председника Механизма и каже да ће му главни приоритет бити да обезбеди да се преостале судске функције Механизма, као што су поновно суђење у предмету против Јовице Станишића и Франка Симатовића које је у току, те жалбени поступак у предмету против Ратка Младића, одвијају ефикасно и правовремено, без угрожавања редовног судског поступка и основних права на правично суђење.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво