Додик и Орбан: Јачаћемо сарадњу Републике Српске и Мађарске

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик састао се у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном који је рекао да његова земља поштује БиХ, али да жели званичне односе и јачање сарадње са Републиком Српском. Додик је нагласио да уважава Орбана и Мађарску са којом жели успостављање сарадње.

Виктор Орбан је рекао да је на састанку са Милорадом Додиком разговарао о важним питањима.

"Разговарали смо о ситуацији у БиХ и односима са Мађарском. Мађарска ће подржати БиХ да се одржи јединство земље, као и њено настојање за улазак у ЕУ", навео је Орбан.

Истакао је да је друго важно питање интезивирање односа Мађарске са Бањалуком, односно Републиком Српском.

"Наши односи су добри. Република Српска има велико поштовање у Мађарској. Ипак, односе треба интезивирати, јер простора за деловање има", рекао је Орбан.

Нагласио је да је сарадња Мађарске и БиХ добра, те додао да ипак није онаква какву би хтели.

"Постоје широке могућности за сарадњу Мађарске и Републике Српске, а пријатељство ствара добре предиспозиције за ту сарадњу", поручио је Орбан.

Захвалио је Додику што је његовом посетом Мађарској отворено ново поглавље у односима две земље.

"Посета Додика симболизује добре односе Мађара и Срба који су значајна мањина у нашој земљи", закључио је Орбан.

Обраћајући се на конференцији Милорад Додик је истакао да су Срби у Мађарској задовољни.

"Сарадњом Мађарске и Бањалуке могу се остварити бољи односи. Драго ми је да смо наишли на разумевање како би могли разменити идеје о привредној сарадњи", рекао је Додик.

Упознао је Орбана са стањем у БиХ истакавши да након октобарских избора у БиХ још није формирана власт, за разлику од Републике Српске која је своју власт формирала месец дана након избора.

Нагласио је да је Мађарска спона између НАТО-а и БиХ и да је због тога веома важно да се разумеју у вези са тим питањем.

Додао је да се током тродневне посете Мађарској састао и са представницима српске заједнице који су му пренели задовољство да су Мађарска и њен премијер учинили све да њихов положај буде бољи него раније.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво