Боларис: Преговорима до решења за скопску цркву

Заменик министра спољних послова Грчке Маркос Боларис рекао је да би могло да се пронађе решење и за скопску цркву у преговорима у којима би учествовали Српска православна црква и Весељенска патријаршија, преноси портал а1он.

"Мислим да и за цркву која постоји у Скопљу, која је била под снажном историјском Охридском архиепископијом, кроз разговоре и преговоре на црквеном нивоу, а у којима свакако треба да учествују и Спрска и Васељенска патријаршија, може да се пронађе решење. У то сам сигуран", рекао је Боларис.

"Од тренутка када је стопирана ненаучна и антигрчка пропаганда, отворен је пут и за овај народ да се интегрише у Европску унију и да буде наш партнер у НАТО-у, наш савезник, на нашој северној граници да будемо мирни, без интервенција и оспоравања од стране Турске, рекао је Боларис у интервјуу за грчку телевизију ЕРТ.

Заменик министра спољних послова Грчке у интервјуу каже да је проблем из прошлости због кога је Грчка била љута "била провокација и оспоравање објективности историје и ненаучна, неисторијска и неакадемска пропаганда која је била главни разлог за тензије које су постојале између две земље и два народа".

"Од тренутка када је овај народ у Скопљу одустао од пропаганде која је била на нашу штету, апсолутно је јасно да се отварају нове перспективе за разговоре с њима, о сарадњи с њима на нивоу православних хришћанских народа", истакао је Боларис.

Он је такође коментарисао утицај Преспанског споразума на актуелна дешавања у односима Грчке, Турске и Кипра.

"Данас ваздушни простор Северне Македоније контролишу грчки ловци Ф-16. Пре споразума, то су чинили турски борбени авиони. Желим да кажем да када постоји спољна политика која је актуелна, важно је да пратимо цео спектар интереса и да се не фокусирамо само на једну област. Споразум који је био потписан, између осталог је био договор који покрива леђа земљи у случају да имамо проблеме који могу да кулминирају с Турском", закључио је Боларис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво