Сенат: Недовољно деловање САД на Западном Балкану омогућава руске злоупотребе

Одбор за спољну политику америчког Сената сматра да је недовољно деловање САД и савезника у региону Западног Балкана оставља простор Русији за злоупотребе. О томе, како се тврди, сведоче покушаји државног удара у Црној Гори, агресивна кампања против референдума у Северној Македонији и избор Милорада Додика за српског члана Председништва БиХ.

Вршилац дужности помоћника државног секретара за одбрану САД Кетрин Вилбаргер, задужена за међународну безбедност, рекла је током седнице да су руски поступци у региону изазвали широк скептицизам према Москви и подстакли неколико земаља да се још брже придруже НАТО, посебно у сајбер домену, додавши да САД и НАТО савезници не могу бити амбивалентни према Западном Балкану.

"Неделовање у овом региону изазива руске злоупотребе, о чему сведочи покушај државног удара у Црној Гори у октобру 2016. године, агресивна кампања дезинформације како би се утицало на референдум у Северној Македонији у септембру 2018. године", оценила је Вилбаргерова, пренео је портал радија Антена М

Како је додала, то је изазвало и појачану политичку парализу у Босни и Херцеговини од избора Милорада Додика, "проруског, српског националисту" за члана Председништва БиХ у октобру 2018.

Нагласила је да је Северна Македонија блиско сарађивала са Сједињеним Државама у сузбијању утицаја Русије у сајбер простору, укључујући и покретање система за надоградњу сајбер безбедности.

Вилбаргерова је рекла да након учлањења Словеније, Хрватске, Албаније и Црне Горе у НАТО, као и приступање Северне Македоније представља историјску прилику за даље ширење стабилнијег утицаја у овом региону.

"Наши савезници и партнери на Западном Балкану гледају на Сједињене Државе као земљу која настоји да одврати Русију и институционализује стубове западних демократских вредности. Проширење НАТО не користи само нашој колективној одбрани, већ служи и за унапређење основних интереса САД у оквиру наше националне стратегије одбране", нагласила је Вилбаргерова.

Вилбаргерова је додала да је Црна Гора помогла Северној Македонији у пружању важних смерница у припремама за приступање, као и очекивањима НАТО након што је чланство остварено.

"Од споразума у Преспи, односи са Грчком су се побољшали, укључујући и и област одбране, а Грчка је била посебно корисна и обезбедила ваздушне патроле над ваздушним простором Северне Македоније", закључено је седници Одбору спољне политике америчког Сената.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво