Ципрас: Санкције за Анкару због бушотина око Кипра

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да уколико се потврде сумње да је Турска направила бушотине за природан гас у кипарској ексклузивној економској зони, ЕУ треба да усвоји санкције против Анкаре, преноси портал а1он.

Алексис Ципрас је поручио Грцима да "треба да се осећају безбедно". 

Истакао је да "турска провокација и кршење међународног права од стране Анкаре не показује снагу, већ слабост", додавши да Грчка има снажну позицију, али и већу улогу на међународном нивоу након "великог и смелог историјског корака у решавању дугогодишњег спора са северним суседом". 

Грчки премијер је разговарао и са председником Кипра Никосом Анастасиадисом поводом заједничких координисаних активности. 

"Чак и да се усвоје санкције против Турске, ако се потврди да постоје бушотине за природан гас у кипарској ексклузивној економској зони, онај ко крши суверена права Републике Кипра, која је држава-чланица ЕУ, суочиће се са последицама", рекао је Ципрас. 

Према грчким владиним изворима, током јучерашњег ванредног састанка грчког Савета за спољне послове и одбрану били су одређени дипломатски кораци у координацији са Кипром. 

Током састанка Савета за спољне послове ЕУ шеф грчке дипломатије Јоргос Катругалос, заједно са својим кипарским колегом, обавестили су друге министре земаља чланица ЕУ о "нелегалним активности Турске које ескалирају у кипарској ексклузивној економској зони и захтевали су неопходну подршку ЕУ", навело је грчко министарство спољних послова. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво