Капетан Драган кажњен самицом у Лепоглави

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, кажњен је са 30 дана самице у хрватском затвору у Лепоглави због наводног обраћања српским медијима путем писама. Његов адвокат Драган Палибрк у изјави за Танјуг указује да се Васиљковић није ниједном обратио медијима, већ искључиво њему.

Према оцени адвоката Палибрка, незаконито је кажњен самицом само зато што је указивао на тежак положај свих српских осуђеника у хрватском затвору, а не јер је наводно прекршио затворска правила.

"Васиљковић није на било који начин комуницирао са српским медијима, па ни са листом Информер, у којем су та писма објављена, већ је писма слао мени као свом пријатељу и адвокату. Ја сам сматрао да би, с обзиром на чињеницу како се катастрофално поступа према затвореницима српске националностi, и било битно и потребно да се јавност са тим упозна", нагласио је Палибрк.

Додао је да је лично његова одлука као Васиљковићевог адвоката да обавести јавност у Србији о свему што он и других 40 затвореника српске националности трпе у Леполави.

Васиљковић је осуђен на 13 и по година затвора због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Казна му истиче 20. марта 2020. године. Једна молба за условни отпуст му је већ одбијена.

То је, како каже Палибрк, још једна ствар на коју му је Васиљковић указао, јер се већини затвореника хрватске националности, скоро по правилу, условни отпуст одобрава после две трећине одлежане казне.

"Ако си Србин можеш да одлежиш и 97 одсто казне, али не будеш пуштен. То је још једна од симптоматичних појава које се дешавају људима на издржавању казни у хрватским затворима, а који су српске националности", указао је београдски адвокат.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво