Захтев за опозив у парламенту, почетак краја Илира Мете?

Поступак за опозив албанског председника Илира Мете званично је почео данас, након што је координатор посланичке групе владајуће Социјалистичке партије Таулант Бала доставио захтев парламенту за опозив који је потписало 55 посланик, преноси портал а1он.

Таулант Бала је рекао да је шеф државе направио неколико повреде устава, чиме је прекршио "начело остваривања суверенитета од стране народа" и чиме се поставио изнад устава.

"Прво, председник републике на основу уставних надлежности потписао је уредбу којом је одредио датум за локалне изборе – 30. јун. Одлагање овог датума, без притом да одреди нови датум, негира његово право. Овим чином председник је превазишао своја овлашћења и поставио себе изнад устава", рекао је Бала.

Поручио је Мети да је довољно његовог "апсолутистичког понашања" и "наношења срамотр држави и народу".

"Када је све било спремно за изборе, формиране општинске изборне комисије, бирачки одбори, спреман и објављен јединствени бирачки списак, регистроване странке које ће учествовати, достављени и утврђени кандидатске листе, он се јавља са одлуком све то да одложи. А образложење је било да је забринут због стања у земљи и да нису гарантовани свеобухватни избори. Све је то супротно уставним начелима", навео је Бала.

За разрешење председника Албаније Илира Мете потребна су 94 гласа у парламенту.

Након усвајање резолуције о одбацивању председничке уредбе о одлагању избора са 100 гласа "за", верује се да ће бити изгласан и захтев за опози председника.

Према уставу, одлука парламента након тога мора да потврди Уставни суд, али због његовог нефункционисања није јасно који ће бити следећи корак владајуће странке.

број коментара 0 Пошаљи коментар