Додик на литургији у цркви Светог Ђорђа у Будимпешти

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик посетио је српску православну цркву Светог Ђорђа у Будимпешти, где је присуствовао литургији.

Заједно са Милорадом Додиком, литургији су присуствовали и амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица и амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Поша, преноси Срна.

Српски члан Председништва БиХ, након литургије има састанак са епископом будимским Лукијаном, а потом је планиран обилазак Сент Андреје, Српске православне цркве и Српског музеја Будимске епархије.

Додик, који борави у тродневној посети Мађарској, састаће се сутра у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном са којим ће, како је најавио, разговарати о привредној сарадњи.

После радног ручка, планирана је заједничка конференција за новинаре Орбана и Додика, најављено је из кабинета српског члана и председавајућег Председништва БиХ.

Додик се јуче састао са државним секретаром за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске Миклошом Шолтесом, као и са представницима Самоуправе Срба у Мађарској, који су га упознали о положају Срба у Мађарској и том приликом нагласили да остварује висок степен права и слобода.

Српски члан Председништва БиХ синоћ је присуствовао и гала концерту Културно-уметничког друштва "Табан" који је одржан у позоришту ВИГ у Будимпешти.

У обраћању на концерту, Додик је захвалио Мађарској што је спријечила да се забораве културне и националне вредности српске заједнице у тој земљи.

Додик је изразио захвалност Мађарској и премијеру Виктору Орбану што је модернизацијом закона о мањинама учинио да се положај српске заједнице на прави начин одржи, вреднује и искаже.

Према његовим речима, тим законом, који може да послужи као пример другим земљама, учињена је добробит самом мађарском друштву, али су окупљене и мањинске заједнице, међу којима је и српска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво