Амфилохије за РТС: Поткопавају темеље, одричу се закона Светог Петра Цетињског

Поглавар Митрополије црногорско-приморске Амфилохије каже за РТС да би усвајање закона којим би имовина цркве постала државна био наставак злочина извршеног рушењем цркве на Ловћену после Другог светског рата. Истиче да се нада да ће власти схватити да политици не могу да подређују биће Црне Горе.

Говoрећи о поруци коју је послао на Тројичинданском сабору испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици где је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски и "да не стварају раздоре и мржњу", митрополит Амфилохије Радовић је рекаo да се нада се да ће црногорске власти то разумети.

"То није само моја порука и епископског савета, већ и порука читавог народа, свештенства и монаштва", нагласио је Амфилохије.

"Уколико не прихвате поруку, сами себи поткопавају темеље, одричу се од закона Светог Петра Цетињског, одричу се оснивача црногорског законодавства и темеља на којима је Црна Гора заснована – Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког, Петра Другог Ловћенског, па све до краља Николе Петровића", поручио је Амфилохије у интервјуу за РТС.

Према његовим речима акo власти у Подгорици заиста хоће истинску будућност Црне Горе, не могу је градити на другим, осим на темељима на којима је саграђена и грађена кроз векове, нарочито до 1918. и после те године, све до данашњег дана.

На критике да је Сабор био политичког карактера, Амфилохије каже да је сваком на скупу било јасно да ту нема никакве везе са политиком.

"То је црква божја и народ кој је изнаде свега веран Светом Петру Цетињском и Светом Василију Острошком", навео је Амфилохије

"Власт не може себи да подређује духовност Црне Горе"

Према његовим речима, власти не могу да подређују својој политици "биће Црне Горе и њену свеукупну историју", поготово њену духовност.

Како је нагласио, нада се да ова Црна Гора не жели да раздваја биће, већ да се враћа и да обнавља предања које је угрожено нарочито после Другог светског рата, рушењем цркве на Ловћену.

"Ово што се сад покушава био би наставак тог злочина извршеног рушењем цркве на Ловћену. То је црквена имовина која је уписана у катастар – језерски врх и црква Светог Петра Цетињског", указује Амфилохије.

"Документ из 1919. потврђује црквену имовину"

Тврди да Митрополија има документ из 1919. године у коме стоји шта тачно пропада држави Црној Гори, што ће, како најављује, представити и међународној јавности.

"Од свих цркава само једна капела у болници Данило Први уписана је као државна имовина, све остало је припадало цркви. И 1868. и 1878. године и за време краља Николе наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено", указује Амфилохије.

Поручио је да Митрополија црногорско-приморска тражи да се црквена имовина која је одузета после Другог светског рата врати, што је и урађено 2000. године, али, како је истакао, та одлука је после укинута.

На тврдње власти да је краљ Александар Карађорђевић укинуо митрополију, Амфилохије каже да је он само потврдио одлуку цркве, некадашње Пећке патријаршије на сабору који је предводио митрополит црногорски.

"Све свештенство и монаштво је тада пришло и објединило се. То јединство траје до данас. Надам се да ће то власт схватити, да је то против бића Црне Горе и њене душе и против европских закона", закључио је Амфилохије.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 00:48) - anonymous [нерегистровани]

Početak pre 800 godina

U Gramati Patrijarha carigradskog iz 1219. piše da je Sava sa Hilandara posvećen za Arhiepiskopa svih srpskih zemalja i da ima pravo da imenuje episkope i sveštenike (jedna od 10 episkopija je bila Zeta). Na državnom saboru u Žiči 1220., kada su episkopi ustoličili Savu na tron Arhiepiskopa Autokefalne srpske crkve i kada je posle krunisan njegov brat Stefan (od tada Prvovenčani) za Kralja svih Srpskih zemalja i Primorja , bili su prisutni i Barski biskup i drugi katolički sveštenici, jer su i oni Srbi.

(субота, 15. јун 2019, 22:55) - anonymous [нерегистровани]

Oprostite,

jesu li srpstvo i pravoslavlje istoznačnice?

(субота, 15. јун 2019, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

Karikatura

Ovi likovi kao Amfilohije treba proucavati kao raritete daleke proslosti koji nikako da svhate da smo u 21 veku i da ovako bradati u mantijama mogu jedino da budu likovi iz horor video igrica.

(субота, 15. јун 2019, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Rusenje Srpstva i Pravoslavlja

Milo Djukanovic je samo jedan od izvodjaca radova koji,po znamo cijim naredbama i planovima,rade na rusenju Srpstva,Pravoslavlja i ne samo u Crnoj Gori nego i u Ukrajini Ruske Crkve,u S.Makedoniji i u ostalim drzavama Balkana gdje se vec Bozic slavi 25/12.Dakle,u cilju porobljavanja nepokornih naroda zapadne sile znaju da mu treba prvo unistiti dusu,tj. vjeru i crkvu,a za ostalo je lako,ostalo se kupi parama.Zato se svi Srbi moraju ujediniti u odbrani nacionalnih vrijednosti i nacionalnog i vjerskog identiteta i odloziti sve razmjerice izmedju raznih politickih opcija u drustvu.
Situacija je vrlo ozbiljna i ako ne budemo na visini zadatka prijeti nam unistenje.

(субота, 15. јун 2019, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

nemoze se vise tako

niko ne priznaje svoje greske u tome je problem a svi su i i dalje grese

(субота, 15. јун 2019, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

@1919

До 1918. је писало да је црква у Црној Гори у Српска православна. А како знате, тада није било патријарха јер је патријаршија укинута 1766. године од стране Османлија. А знате да су од Српске патријаршије остало неколико митрополија, које су једна у односу на другу биле независне јер су у истом рангу. Ипак, мислим да је ово "Српска црква" што је стајало у свим њиховим документима, и више него довољно.

(субота, 15. јун 2019, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

SPC...

...juce je bio Problem u Makedoniji a danas je u Crnoj Gori a sutra dali ce to biti na Kosmetu,Hrvatskoj ili u BiH...i dali Beograd,svojim,necu reci sramnim,ponasanjem sve to...ili su ucjenjeni ili su potpuno...(Sta se desilo i sta se desava sa Srbima?)

(субота, 15. јун 2019, 19:35) - Вождовац [нерегистровани]

Поглавар 3

Нпр. Амфилохије нема никаква, никаква права над другим епископима у ЦГ, нити њиховим свештеницима. Само Устав прочитај и све ће ти бити јасно.
Устав и устројство СПЦ не познају независну ЦГ

(субота, 15. јун 2019, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

1919

a kako je pisalo decembra 1918.

(субота, 15. јун 2019, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

Митрополија

Митрополија је део Српске православне цркве у Црној Гори, а не православне цркве. Као што је округ Београд део републике Србије, таква је, слична аналогија и овде. А врховни поглавар СПЦ је њен патријарх.